terug

Crowdfunding platform emphas.is failliet

emphasisCrowdfunding leek het antwoord te zijn voor fotojournalisten om geld bijeen te krijgen voor hun projecten. Emphas.is speelde daarin een belangrijke rol, het richtte zich als enige puur op de fotojournalistieke projecten, de andere platformen hebben een bredere opzet. De niche van Emphas.is blijkt te klein, het crowdfunding platform is onlangs failliet verklaard. Emphas.is verdiende door de afdracht van 15% van de opbrengst van het project. Die inkomsten blijken niet genoeg, zeggen zowel oprichter Karim Ben Khelifa als curator Pauline Atkinson tegen de British Journal of Photography (BJP). De totale schuld zou €328,661 bedragen, maar slechts 16% daarvan zouden schulden bij derden zijn. De rest zijn achterstallige betalingen aan de oprichters van Emphas.is. BJP onthult echter ook dat achter het faillissement meer schuil gaat. Er is een conflict tussen de directie van Emphas.is en de managing director van Emphas.is Publishing, het onderdeel waar fotoboeken werden gemaakt.
Ondertussen zijn vooral de fotografen die een project via Emphas.is hebben lopen de dupe. Een groot deel van de boeken die gemaakt zijn, staan opgeslagen in het magazijn in Frankrijk tot de directeur van Emphas.is Publishing naar zijn tevredenheid is betaald voor zijn diensten. Sommige projecten die succesvol zijn gefinancierd kunnen niet worden voltooid, een deel van de backers zal zijn beloning niet krijgen.
Het risico dat andere crowdfunding platformen, zoals het Nederlandse Voordekunst of het Amerikaanse Kickstarter, omvallen lijkt klein. Zij richten zich immers op een veel grotere groep, waardoor de kans op genoeg inkomsten veel groter is. Overigens lijkt de hype rond crowdfunding wat te zijn gaan liggen. Het is al meer een normale vorm van financiering geworden, alhoewel het om een relatief klein aantal projecten gaat. “Een verzadiging van de markt is zeer waarschijnlijk, waardoor originaliteit en kwaliteit steeds belangrijker worden. Een allesomvattende oplossing voor de hedendaagse problemen is crowdfunding niet,” concludeerde Jeroen Berkenbosch eerder al in zijn artikel Crowdfunding: (valse) hoop voor fotojournalistiek?


Bekijk ook deze items