terug

Compacte straatcamera’s

Er zijn uitzonderingen op de regel, maar in het algemeen proberen straatfotografen zo onopvallend mogelijk hun werk te doen. Ze zijn op zoek naar kleine, spontane gebeurtenissen en die willen ze niet verstoren door al te nadrukkelijk aanwezig te zijn. Een kleine, compacte camera die snel reageert en een goede kwaliteit levert,  is de droom van veel straatfotografen. Die camera’s zijn er nu.
Na lang wachten op een type camera dat in de filmtijd als ‘edelcompact’ door het leven ging, komt er opeens een hele reeks. Kleine compacte, digitale camera’s met een grotere sensor dan gangbaar in een camera van dergelijke afmetingen en dan ook eens nog met een objectief met een vast brandpunt.
Bij Nikon is dat de Coolpix A. Uit de Fuji X-trans serie is er naast de camera’s met verwisselbaar objectief ook de X100S met een vaste 35mm f/2.0, die ook door het ontwerp  – dat verwijst naar klassieke camera’s – en de heel bijzondere zoeker en sensor zeker als ‘edel-compact’ door het leven kan. Beide camera’s kunnen vrijwel geruisloos fotograferen en zullen niet snel opvallen bij het fotograferen op straat tussen de vele toeristen met veelal grotere camera’s. Pf schreef een review.