terug

Column: Onrust in pasfotoland

Pasfoto - © Bas de MeijerVeel fotowinkels halen een flinke omzet uit het maken van pasfoto’s. Nu heeft de overheid een offerte gevraagd voor nieuwe systemen die op het stadhuis geplaatst moeten gaan worden. Daar is veel onrust uit voortgekomen, omdat er ergens het zinnetje staat dat de systemen de mogelijkheid moeten hebben om uitgebreid te gaan worden met een optie om de pasfoto’s ook daadwerkelijk te maken. Dat schijnt meteen te worden uitgelegd als dat dat ook de bedoeling is, ik denk dat het als een noodoptie wordt gezien.
Dossier
Zoals bekend is het pasfotodossier bij de overheid nogal gevoelig, er zijn in de loop van de jaren enkele staatssecretarissen over gevallen, dat wordt niet luchthartig opgenomen binnen het ambtelijke apparaat in Den Haag. Het is dan ook niet eenvoudig om over de huidige ‘matrix’ te praten, want dat is in een aantal opzichten natuurlijk een nogal vreemde verzameling eisen.
Wanneer je de ‘tender’, want zo heet zo’n enorme offerte aanvraag leest zie je dat het eerste waar het om gaat is dat de controle op de kwaliteit van de pasfoto’s uit de handen van de ambtenaren wordt gehaald, dat wordt een taak van het nieuwe systeem, samen met het afnemen van vingerafdrukken en het elektronisch vastleggen van een handtekening. Dat zijn dan de taken die de systemen die in 2016 moeten worden ingevoerd moet kunnen uitvoeren.
Maar inderdaad, er wordt gevraagd om een flexibel systeem dat indien gewenst met extra functies kan worden uitgebreid, en één van die opties kan dan het maken van de pasfoto’s zijn. En daar begint dan de onrust. Maar op de achtergrond speelt uiteraard de vraag naar de kwaliteit van de pasfoto’s zoals die op dit moment geleverd worden. En ik denk dat dat het probleem is, of althans dat de overheid ziet dat daar een probleem kan ontstaan.
Volgens sommige berichten vindt het bedrijf in Haarlem dat de paspoorten maakt dat eigenlijk een groot aantal door de ambtenaren goedgekeurde pasfoto’s toch niet goed is. Daar wordt nu maar heel zelden iets mee gedaan, meestal krijgen de aanvragers gewoon hun paspoort. Die automatische controle gaat ongetwijfeld dezelfde strenge eisen stellen.
Dat kan, omdat de aanvrager het direct te horen krijgt en een nieuwe pasfoto kan laten maken, en niet na een week met het probleem wordt geconfronteerd. En ik vermoed dat iemand heeft bedacht dat er dan een probleem kan ontstaan, als een serieus percentage van de foto’s wordt afgekeurd, waar is dan de capaciteit om wel goede te maken? Dat is volgens mij de achtergrond, voor zover ik daar naar kan raden, want dat moet ik in dit geval doen, om de optie te vragen om zelf pasfoto’s te kunnen maken in die systemen. Wat moeten de fotografen doen die hun inkomsten uit pasfoto’s halen? Niet gaan zeuren maar gewoon eindelijk eens echt heel goede pasfoto’s gaan maken, en misschien moet een flink aantal bedrijven dan wel eens echt investeren in hun opstelling.
PS: Ik zie regelmatig pasfoto’s en ben ook wel op bezoek geweest bij de makers ervan, en vrolijk werd ik er in het algemeen niet van, hoewel er ook wel keurige foto’s afgeleverd worden.


Bekijk ook deze items