terug

Cindy Aquino winnaar Pride Photo Award 2013

Bondage - © Cindy Aquino
Bondage – © Cindy Aquino
De Filippijnse fotograaf Cindy Aquino heeft dit jaar de Pride Photo Award gewonnen, de jaarlijkse fotowedstrijd over seksuele en genderdiversiteit. Ieder jaar kunnen fotografen werk insturen in de categorie Documentair, Gender, Open en een jaarlijks wisselend thema. Het thema van 2013 was ‘Extremely Normal’, waarbij het de bedoeling is om nu eens niet de extravagante foto’s van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) te laten zien, maar juist het gewone alledaagse leven van de LHBT-gemeenschap.
De winnende foto van Aquino maakt deel uit van de serie ‘Bond’ die zij instuurde voor het thema Extremely Normal. Met de serie wilde Aquino laten zien dat de LHBT doodnormaal zijn. “Zij willen net zoals iedereen liefde vinden, relaties aangaan en gelukkig zijn,” aldus de fotograaf. Volgens de jury toont de winnende foto “een erg menselijk en intiem moment dat op een zeer liefdevolle wijze wordt verteld.”
Met zijn serie heeft Aquino ook de tweede prijs gekregen in de thema-categorie. De eerste prijs in die categorie ging naar de Russische fotografe Irina Popova. Maika Elan won de eerste prijs in de categorie Documentair voor de serie The Pink Choice, waarmee ze dit jaar ook bij de World Press Photo in de prijzen viel. De Nederlandse fotografen Joelle de Vries en Martijn Gijsbertsen kregen een eervolle vermelding.
De jury is te spreken over de inzendingen: “We waren getroffen door de vele persoonlijke verhalen die de foto’s vertellen. De deelnemers gebruiken fotografie om na te denken over vraagstukken die hen persoonlijk raken.” Wel viel de jury op dat de zwaardere onderwerpen waarmee de LHBT gemeenschap wordt geconfronteerd minder sterk vertegenwoordigd waren.
Op 23 augustus worden de prijzen uitgereikt in de Oude Kerk in Amsterdam, waar aansluitend tot 22 september 2013 de foto’s te zien zullen zijn. Alle winnaars zijn te zien op de website van Pride Photo Award.


Bekijk ook dit item