terug

Carnivoria

carnivoriaIn P/f nr.9 staat bij onderstaand artikel een verkeerd webadres. Vandaar deze doorplaatsing op de P/f website met een gecorrigeerde link.

Met ‘Carnivoria’ heeft Mayke Swemle wederom een boek gemaakt waarin tekst en beeld op bijzondere wijze harmoniëren. Dat is mede de verdienste van Mark van Wageningen, die eerder al de vormgeving deed van ‘Kook’ en de vorig jaar verschenen verjaardagkalender met bloemen als thema.

Anders dan ‘Keet Smakelijk’ doet ‘Carnivoria’ geen poging politiek correct te zijn. De drie auteurs komen er openlijk voor uit dat ze daar een beetje mee in hun maag zitten. Mayke Swemle (geen vlees), Janneke Vreugdenhil (alles wat zwemt, vliegt, loopt, kruipt of krioelt) en Mark van Wageningen (vlees en vis, alleen niet van de bio-industrie) geven hun persoonlijke voor- en afkeuren prijs, maar het kookboek bevat louter recepten waarin dieren zijn verwerkt. Ook, zelfs als die met uitsterven worden bedreigd. Zo ongeveer de halve Ark van Noach passeert het fornuis. In die zin is het een ongepast boek, zeker in de ogen van een recensent die erg zijn best doet vegetariër te zijn. Daaraan kan een met ambivalente gedachten en gevoelens vervuld voorwoord weinig veranderen. “Wij dragen verantwoordelijkheid voor de dieren”, schrijft Janneke Vreugdenhil. Om vervolgens paling op het menu te zetten. “We zijn ons bewust van de bio-industrie. Van milieuvervuiling. Van mestoverschotten. Van voedselkilometers. Van overbevissing. Van dierenleed. En toch, of juist daarom, weten ook wij het niet meer. We weten niks, behalve misschien dit: wie in de 21ste eeuw eet, is per definitie schuldig. (…)”

‘Carnivoria’ is een mooi boek. Niet om uit te koken, wel om te bewonderen vanwege de kwaliteit van tekst en beeld. En om aandachtig stil te staan bij onze verantwoordelijkheid jegens alles wat ademt en leeft.

Carnivoria, € 19,95. Mayke Swemle (fotografie), Janneke Vreugdenhil (recepten), Mark van Wageningen (ontwerp).