terug

Carla Kogelman wint SO 2013!

Waldviertel - © Foto: Carla Kogelman
Waldviertel – © Foto: Carla Kogelman
Carla Kogelman is de eerste winnaar van de nieuwe fotoprijs van de PANL. Deze prijs, SO 2013, wordt toegekend aan de fotograaf die een duidelijke visie laat zien een de tijdsgeest van het afgelopen jaar weergeeft. De jury beoordeelde dan ook niet de losse foto’s, maar bekeek de inzendingen als een serie. Volgens de jury is het samenstellen van een serie minstens zo belangrijk als een losse goede foto. Kogelman overtuigde meteen de vijf kernjuryleden, meldt het juryrapport.
In totaal waren 26 fotografen genomineerd, van de 233 inzendingen. Zeven daarvan sprongen eruit. Niet alleen waren de foto’s van hoge kwaliteit, ook waren de foto’s goed bij elkaar gekozen. Daardoor vormen ze een goede eenheid die de signatuur van de fotograaf weergeeft. Uit de zeven fotografen heeft de jury uiteindelijk drie winnaars gekozen.
De derde prijs is voor Jouk Oosthof. De jury noemt de inzending ‘briljant werk’, waarbij je wel ziet dat de foto’s uit verschillende series komen, maar wel dat ze door één fotograaf zijn gemaakt. “Het zijn spannende foto’s én er zit ritme in de serie”, aldus het juryrapport. Mike Harris krijgt de tweede prijs, voor zijn serie waarvan de openingsfoto volgens de jury “krankzinnig” is. Het juryrapport vermeldt verder: “Hoe langer je ernaar kijkt hoe meer je denkt ‘Wow!'”
Over de winnaar, Carla Kogelman, is de jury helder: “als geheel is de serie waanzinnig; op een tijdloze manier. En dát is uiteindelijk ook 2013.” Het werk van Kogelman wordt geprezen om de manier waarop het gefotografeerd is, hedendaagse onderwerpen die poëtisch zijn gefotografeerd. De manier waarop Kogelman het verhaal vertelt wordt zelfs vergeleken met Ed van der Elsken.
De prijzen zijn uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kogelman mag als prijs een half jaar gebruik maken van apparatuur die beschikbaar wordt gesteld door Transcontinenta. Daarnaast komt er een expositie en een boek met de foto’s van de genomineerde fotografen.
Hieronder zijn de series van de drie winnaars te zien.


Bekijk ook deze items