terug

CaptureOne Pro7

De nieuwste versie van de software van PhaseOne, natuurlijk bedoeld voor gebruik met de eigen achterwanden, maar daarnaast ook geschikt als RAW verwerker voor vrijwel alle digitale camera’s, heeft als opvallendste vernieuwing de toevoeging van een echte database, een echt archief waarin je je foto’s kunt opbergen en weer terugvinden. De techniek daarvan is ongetwijfeld gebaseerd op het enkele jaren geleden aangekochte iView MediaPro. Dit zal het werken met het programma een stuk handiger maken voor fotografen die niet alleen hun meest recente series willen bewerken en meer overzicht en orde op je computer opleveren. Hiermee sluit het programma wat mogelijkheden betreft nu aan in de rij bij Lightroom en Aperture.
Er wordt gesteld dat de RAW verwerking geheel opnieuw is ontwikkeld en een veel hogere kwaliteit geeft dan bij eerdere versies. Dat moeten we natuurlijk eerst uitproberen om het te kunnen vergelijken met de andere opties, iets dat niet echt eenvoudig is vanwege de vele opties en instellingen die invloed hebben op het eindresultaat. Maar er wordt hoog opgegeven van de nieuwe ruisreductie en de verwerking van hooglichten en schaduwen. Daarnaast zijn de lokale aanpassingen wat betreft hun mogelijkheden uitgebreid, wat erg handig is dat er gebruik wordt gemaakt van lagen voor die aanpassingen, die je namen kunt geven en ongetwijfeld ook naar wens in- of uit kunt schakelen. Dat leidt ongetwijfeld tot meer overzicht bij complexe aanpassingen. Verder bevat het programma grote aantallen vastgelegde profielen, zowel voor de kleurweergave door camera’s als met correcties voor objectieven.
Uitbreidingen zijn er ook bij de mogelijkheid om opnames vanaf de computer te maken, meekijken door een art-director op een iPhone of iPad hoort dan tot de opties.
Het lijkt me voor gebruikers van het programma een hele vooruitgang, waarbij ongetwijfeld tijd besteed moet worden aan het optimaal leren gebruiken van de nieuwe mogelijkheden, en voor fotografen die een ander programma gebruiken en dit willen uitproberen is er een 30 dagen trial versie beschikbaar.


Bekijk ook deze items