terug

Capture One 8, deel 3

Lokale aanpassingen

RAW verwerken zonder de optie om delen van de foto anders te bewerken dan de rest zou inhouden dat de gebruiker altijd ook nog Photoshop gebruik moet maken om alle mogelijkheden te hebben om een perfect eindresultaat te krijgen. Al enkele versies van Capture One kennen dan ook de optie om ‘aanpassingslagen’ te gebruiken waarbij je met gebruik van maskers er voor zorgt dat de gemaakte aanpassing op slechts een deel van de foto wordt toegepast. Op zich is die optie niet uniek, maar omdat twee andere programma’s, Nikon Capture NX2 en Apple’s Aperture verdwenen zijn of een onduidelijke toekomst hebben is het goed om te weten dat Capture One 8 die optie wel biedt.

Met een aanpassingslaag en een verloopmasker is de rechterhelft van de foto donkerder en blauwer gemaakt.
Met een aanpassingslaag en een verloopmasker is de rechterhelft van de foto donkerder en blauwer gemaakt.

Lagen

Wat ik zelf erg mooi vind, en wat vooral het later verder werken met deze aanpassingen in capture One zo handig maakt, is dat je de aanpassingen elk een eigen naam kunt geven, zodat je later direct de laag met bijvoorbeeld ‘lucht donkerder’ terug weet te vinden als je die aanpassing wilt bij stellen. Om een aanpassing uit te voeren maak je een nieuwe laag, je geeft hem als je dat wilt een naam, maakt de aanpassing voorlopig. Vervolgens ga je het masker maken, er zijn een penseel- en een verloopgereedschap. Die kun je binnen dezelfde aanpassing combineren, wel moet je eerst het verloopgereedschap gebruiken, want een nieuw verloop vervangt het al bestaande masker. Maar daarna kun je met een penseel het verloopmasker bijwerken. Er is nog wel iets vreemds. Zoals aan elke tab kun je ook aan de lokale aanpassingen elk gereedschap toevoegen, maar helaas, er is slechts een beperkt aantal, het standaard aanwezige rijtje lijkt me, dat ook werkt in een aanpassingslaag. De andere aanpassingen werken gewoon op de hele foto ook wanneer ze onder de tab met lokale aanpassingen zijn geplaatst. Maar ook de huidtint-keuze die samen met de witbalans keuze in het systeem staat werkt alleen globaal, terwijl de witbalans wel via een masker op het gewenste deel van de foto toegepast wordt. Naast de in de vorige versies al beschikbare gereedschappen belichting, verscherping, het lokaal contrast, moiré-verwijdering en speciale kleuraanpassingen zijn in versie 8 de ruisreductie, witbalans, HDR, clarity en chromatische foutverwijdering aan de lokale aanpassingen toegevoegd in om op een deel van de foto toe te passen. Daarnaast vind je onder deze tab de mogelijkheden om te retoucheren en te klonen, dat zijn immers ook plaatselijke wijzigingen aan de foto.

zwartwit, de kleurbalans is bijgesteld, en er is korrel toegevoegd.
zwartwit, de kleurbalans is bijgesteld, en er is korrel toegevoegd.

Zwartwit

Er is een aparte tab waar alle gereedschappen om een foto zwartwit te maken zijn samengebracht. Per kleurbereik de helderheid bijstellen vind je daar, maar ook is er een nieuwe mogelijkheid om een ‘filmkorrel’ toe te voegen, waarvoor een reeks keuzes en instellingen tot je beschikking staat. De korrel structuur ziet er redelijk overtuigend uit, hoewel ik nooit begrijp waarom je je mooie schone digitale beeld er mee wilt belasten.

Uitvoer

CO-8-afdruk
Printen kan vanuit Capture One en zoals te verwachten zijn alle instellingen voor kleurbeheer en het instellen van de printers aanwezig. Ook vaste indelingen voor de pagina zijn aanwezig in de vorm van sjablonen, waar je ook je eigen instellingen aan toe kunt voegen wat het mogelijk maakt om foto’s altijd op een zelfde manier af te drukken. De andere mogelijkheid om de bewerkte foto’s uit het programma te halen is de export.
CO-8-export
Hierbij is het mogelijk om recepten aan te maken met instellingen voor bestandstype, afmetingen in pixels en kleurruimte. Het is dan mogelijk om foto’s in één keer in een combinatie van gewenste formaten te exporteren. Dus bijvoorbeeld een groot TIF-bestand in een CMYK kleurruimte voor gebruik in drukwerk samen met een kleiner JPEG bestand in de sRGB kleurruimte voor gebruik op internet.

Catalogus

Alle aanpassingen worden opgeslagen in de catalogus, niet in of bij de losse foto’s. Het is dan ook heel belangrijk te zorgen voor goede back-up en eventueel extra werkkopieën van die catalogus. Wel is er de eerder genoemde optie om een deel van een catalogus als geheel, foto’s plus instellingen, naar iemand anders te sturen, voor bewerken of ander gebruik. Uiteraard moet die ander dan ook een versie van capture One 8 hebben. Tenslotte is er de min of meer vanzelfsprekende mogelijkheid om een foto direct in Photoshop te openen waarbij de aanpassingen uit Capture One 8 zijn verwerkt.
 
Lees ook deel 1 en deel 2 van Capture One 8