terug

Capture One 8, deel 2

Wil je Capture One 8, deel 1 lezen? klik hier.

Aanpassingen

Bij het verwerken van opnames in het RAW=formaat gaat het om de mogelijkheid aanpassingen te doen, en het grootste deel van het programma is daar dan ook voor gemaakt. Voor fotografen die hun opnames in het DNG-formaat van Adobe omzetten een waarschuwing: die DNG-bestanden worden wel verwerkt, maar niet zo goed als de originele RAW-bestanden.

Instellingen toewijzen als standaard voor een bepaald type camera.
Instellingen toewijzen als standaard voor een bepaald type camera.

Handig

Om het programma te gebruiken is het handig om eerst de lijst beschikbare gereedschappen te bestuderen en vervolgens te bepalen welke je zelf in welke volgorde wilt gebruiken. De interface can Capture One 8 biedt je dan de optie om ze in bij elkaar horende groepjes onder te brengen in de beschikbare ’tabs’. Begin je net of stap je over van een ander programma, dan kun je aan de gang met de standaard indeling, en bedenk je na verloop van tijd wel hoe je de gereedschappen handiger kunt indelen. Of je blijft ze gewoon gebruiken zoals ze staan. Zoals bij RAW-verwerking onvermijdelijk zijn er erg veel gereedschappen om te gebruiken, niet allemaal heb je ze nodig en je moet het effect van de instellingen leren kennen om het eindresultaat aan je smaak aan te passen. Zo staat bij Capture One de verscherping standaard vrij hoog, maar dat kun je aanpassen. Zowel een toegevoegde eigen instelling als het aanpassen van de standaardinstelling voor je camera zijn beschikbaar om het op te lossen. Die laatste keuze zorgt ervoor dat de aangepaste keuze vanaf dat moment vanzelf gebruikt wordt. De ruisonderdrukking staat standaard ook nogal hoog, die kan een flink stuk lager, ook weer als voorinstelling of gewijzigde vaste keuze voor de camera. En zo kun je alle instellingen aflopen, wat een vaste instelling kan krijgen wijs je dat toe, het kan altijd aangepast worden, en dan houd je een aantal aanpassingen over die per foto moeten worden gekozen.

Series

Voorinstellingen die je zelf kunt maken om naar wens toe te wijzen aan een foto
Voorinstellingen die je zelf kunt maken om naar wens toe te wijzen aan een foto

En vervolgens kun je uiteraard aanpassingen doorzetten naar een hele reeks onder dezelfde omstandigheden gemaakte opnames. Dat systeem kun je ook gebruiken bij het fotograferen vanuit de computer, de volgende opnames kunnen de aanpassingen van je geslaagde testopname toegewezen krijgen.

Speciale opties

De software is gemaakt voor digitale achterwanden. Fotografen die achterwanden achter een camera gebruiken met verstellingen van het objectief lopen nog wel eens tegen problemen aan met vreemde kleurverlopen in de opnames, of een ongelijk verdeelde lichtafval. Daarvoor biedt Capture One een oplossing, je kunt een speciale opname van een melkglasplaat maken waar al die afwijkingen in zichtbaar worden. De software kan die opname vervolgens omzetten in een LCC correctie waarmee dan de echte opnames gecorrigeerd worden. Uiteraard is gezien de oorsprong van het programma ook het verwijderen van moiré een goed uitgevoerde optie.

Smaak

Wanneer je een opname in verschillende programma’s verwerkt kun je er vaak met wat moeite wel een redelijk vergelijkbaar resultaat uit halen. Helemaal gelijk is wel heel veel werk, vooral omdat je eerst alle standaard keuzes van het ene of het andere programma moet gaan aanpassen. Maar wanneer je eenmaal voor een programma gekozen hebt wordt het resultaat van de bewerking in dat programma je resultaat dat je dan hopelijk wel naar je hand hebt gezet. Wanneer je de beide illustraties vergelijkt, Capture One 8 en Lightroom 5.6 met dezelfde opname, zie je ook wel verschillen die je misschien niet zou verwachten. De witbalans, bij beide op ‘opname’, de instelling van de camera dus, levert niet alleen iets afwijkende Kelvinwaarden op, maar vooral ook behoorlijk andere kleuren. Gebruik je een neutraal grijs om de witbalans neutraal te stellen, dan werkt dat uiteraard in beide programma’s en levert het een perfect neutraal grijs op, alleen de aanduiding in Kelvin scheelt flink, 5000 bij de één, 5550 bij de ander.
 

De basis aanpassingen in Capture One 8
De basis aanpassingen in Capture One 8

 
Dezelfde opname in Lightroom, het ziet er wat anders uit, maar er zijn los van de kleur geen echte serieuze verschillen.
Dezelfde opname in Lightroom, het ziet er wat anders uit, maar er zijn los van de kleur geen echte serieuze verschillen.