terug

Canson papier

Betrekkelijk nieuw op de Nederlandse markt is het Franse Canson-inkjetpapier. Canson is een oude, gerenommeerde papierfabriek. Al eeuwenlang gebruiken bekende kunstenaars Canson-papier. Een van de aardige aanbevelingen die Canson dan ook kan doen, is dat het nu mogelijk is een fotografische reproductie van een Van Gogh op hetzelfde papier te printen als waarop het origineel is gemaakt.
Er wordt een redelijk groot aantal papiersoorten geleverd, van matte tot hoogglanzende oppervlakken, al dan niet met witmakers. Die laatste maken het papier, en daarmee de hoge lichten van je foto, natuurlijk extra licht, maar zijn niet bevorderlijk voor de houdbaarheid. Enkele papiertypen van Canson worden daarom op een andere manier helder wit gemaakt, namelijk door het toevoegen van krijt aan het papier. Wel helder wit, geen nadelige invloed op de structuur van het papier door de oxidatie die witmakers op de lange duur kunnen veroorzaken.

Bij zowel het hoogglans- als het Baryta-papier van Canson is onder de microscoop goed te zien dat de coating de inkt heel goed op de plek laat zitten waar de printer de minuscule druppeltjes neerlegt.

Van Canson ontvingen we twee papieren. Het Canson-barietpapier is mooi, met een rustige structuur. Bij het Photo HighGloss Premium RC ontbreekt die structuur. Als je heel goed kijkt zie nog wel bij beide dat de inkt op het papier blijft liggen als een dunne laag. Dat is een typisch probleem voor glanzend papier in combinatie met pigmentinkt. Daardoor zien de bedrukte delen er anders uit dan het onbedrukte papier. En zeker anders dan traditionele afdrukken, waar het beeld feitelijk in het papier zit in plaats van dat het er bovenop ligt. In de praktijk, wanneer je normaal recht op het papier kijkt en niet onder een schuine hoek, zal je hier nauwelijks iets van zien.