terug

Canon S100 nieuwe topcompact

De Canon S100 is een compactcamera voor gevorderde fotografen en zal ook  professionals aanspreken die op zoek zijn naar een kleine camera die ze altijd bij zich kunnen hebben. De s100 is de opvolger van de S95 en biedt hetzelfde bedieningsgemak dankzij de grote instelring rond de lens en het tweede instelwiel achterop de camera. En uiteraard kunnen opnames ook in raw worden weggeschreven.
Ten opzichte van het vorige model zijn vooral de processor, de lens en de beeldstabilisatie verbeterd. De s100 beschikt over de nieuwste Digic 5 processor die moet zorgen voor een betere verwerking van de beelden, met name bij hogere gevoeligheden. In combinatie met veranderigen aan de sensor zou in de bestrijding van ruis bijna een volle stop winst geboekt moeten worden.
De lens heeft nog altijd dezelfde hoge lichtsterkte van f/2 in de groothoekstand, maar heeft naar beide kanten een groter bereik gekregen. Waar de S95 het moest doen met een- omgerekende naar kleinbeeld- 28-105 mm, beschikt de S100 over een 24-120 mm lens. Tenslotte is de S100 ook voorzien van een betere beeldstabilisatie. In navolging van de nieuwe 100 mm macrolens heeft de S100 een dynamische beeldstabilisatie gekregen die ook bij close-ups en pannen goed werkt.
Twee andere noviteiten voor Canon zijn de ingebouwde GPS voor het geotaggen van foto’s en de multi-witbalans instelling. Die maakt het mogelijk om bij flitsopnames verschillende witbalansen te gebruiken voor de voor- en de achtergrond. Dat is iets dat we graag willen uitproberen. Voor sportieve fotografen is er een snelle burstfunctie en de mogelijkheid om de camera in een onderwaterhuis te plaatsen. En uiteraard ontbreekt ook de full-HD videomogelijkheid niet. De camera heeft er nu zelfs een aparte knop voor.
De S100 zal met deze specificaties niet alleen een serieuze concurrent worden voor de Panasonic LX5 en de Olympus XZ1, maar ook voor de Canon G12. Die laatste biedt een iets hogere lichtsterkte in het telebereik, een uitklapscherm en de mogelijkheid om Canon flitsers te gebruiken, de S100 scoort met zijn compacte afmetingen waardoor de camera, misschien wel als enige in deze klasse, werkelijk in een broekzak past.