terug

Canon komt met 35mm én 24-70 met beeldstabilisatie

Kort na de introductie van de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM komt Canon alweer met een tweede lichtgevoelige standaardzoom, de EF 24-70 f/4L IS USM. Min of meer hetzelfde objectief lijkt het, maar dan wél met beeldstabilisatie. Daarmee wordt een van de grootse kritiekpunten die Jan Paul Mioulet uitte in de test in Pf nummer 09/2012 op de EF 24-70mm f/2.8L II USM, het ontbreken van de beeldstabilisatie, getackeld. Maar het nieuwe objectief is eerder de opvolger van de EF 24-105mm f/4L IS USM, want net als dat objectief is de nieuwe 24-70mm een stop minder lichtgevoelig als het topmodel. De Canon EF 24-70 f/4L IS USM wordt dan ook gepositioneerd als een compacter en lichter reportageobjectief.
De stop lichtverlies wordt deels gecompenseerd door de optische beeldstabilisatie. Het nieuw ontworpen IS moet tot vier stops kunnen compenseren. Dat geldt natuurlijk alleen voor de eigen beweging. De beeldstabilisatie van de Canon EF 24-70 f/4L IS USM is een zogenaamde Hybride IS, wat ook al gebruikt is bij het nieuwste 100mm macro-objectief. Het compenseert ook hoekverdraaiingen en kantelbewegingen, zodat je ook scherpe macro-opnames kunt maken. Zoals de naam al aangeeft is het objectief voorzien van een USM motor, zodat snel en stil kan worden scherpgesteld. Het objectief is opgebouwd uit vijftien elementen, die onderverdeeld zijn in twaalf groepen. Twee asferische en twee UD-elementen met elk een speciale coating moeten chromatische aberratie, kleuronscherpte en overstraling tot een minimum beperken. Het voorste en het achterste element zijn voorzien van een fluor coating, waardoor stof, vingerafdrukken en andere viezigheid minder snel hecht. Het objectief is net goed afgedicht tegen stof en regen. Vanaf eind november 2012 moet het objectief leverbaar zijn en de Canon EF 24-70 f/4L IS USM heeft een adviesprijs van € 1479,00 inclusief BTW. Daarmee is het een zeer aantrekkelijk alternatief voor de duurdere EF 24-70mm f/2.8L II USM.
Naast de standaardzoom komt Canon ook met een standaardgroothoek, de EF 35mm f/2 IS USM. Het objectief past mooi in de eerder geïntroduceerde groothoekobjectieven met beeldstabilisatie. De IS kan tot vier stops compenseren en detecteert zelf als het objectief wordt meegetrokken met het onderwerp, waarna wordt overgeschakeld op Panning IS. Dat betekent dat nog maar in één richting wordt gecompenseerd. Elk element, de Canon EF 35mm f/2 IS USM heeft tien elementen in acht groepen, is voorzien van een Super Spectra Coating om overstraling en reflectie te minimaliseren. Een gegoten asferisch glaselement (GMo) aan de achterzijde van de optische baan, corrigeert de aberratie voor het optisch systeem. De Canon EF 35mm f/2 IS USM wordt vanaf eind november 2012 leverbaar en heeft een adviesprijs van € 859,00 inclusief BTW.
Beide objectieven hebben een nieuw ontworpen lensdop, door Canon aangeduid met Mark II. Het haakmechanisme zit nu in het midden van de lensdop, zodat het makkelijker van het objectief gehaald kan worden. Met name als je een zonnekap gebruikt. Vanaf januari 2013 zullen alle objectieven van Canon met de nieuwe lensdop geleverd worden. De doppen zijn dan ook los te koop.


Bekijk ook deze items