terug

Canon introduceert het EF 8-15 mm f/4L fisheye zoomobjectief

Een bijzonder nieuw objectief van Canon is de 8-15 mm f4L fisheye zoom. Deze lens geeft op fullframe camera’s zoals de 1Ds en de 5D in de 8 mm stand een circulair fisheye beeld. Uitgezoomd naar 15 mm wordt de fisheye beeldvullend.
De zoomfunctie kan op diverse standen worden vergrendeld voor een optimaal resultaat. Verschillende standen voor bijvoorbeeld de 1D en APS-C modellen zijn gemarkeerd. De lens is de opvolger van de oude getrouwe 15 mm f2.8. De lens is uitermate degelijk gebouwd en wordt terecht uitgebracht als L-lens. Dat zal wel gevolgen hebben voor de prijs.
De lens bestaat uit 14 lenselementen waaronder één asferisch en één UD-element. Verder beschikt de lens over Canons nieuwste Subwavelength Structure Coating waardoor kleurfouten vrijwel afwezig zijn. De voorste en achterste lenselementen zijn tenslotte voorzien van een extra fluorcoating om de lenzen eenvoudig schoon te kunnen houden. Filteren is uiteraard bij dit soort lenzen niet mogelijk. Een zonnekap wordt wel meegeleverd.