terug

Canon introduceert compacte XF205 en XF200

XF205
Canon brengt vandaag de opvolger van de populaire XF100 en XF105 op de markt, namelijk de XF200 & XF205. De Canon XF serie is vooral populair onder televisie makers werkzaam in het reportage en documentaire genre omdat het voldoet aan de uitzendstandaard. Zowel de XF100 serie als de nieuwe XF200 lijn vallen op door hun compacte behuizing met professionele aansluit mogelijkheden waaronder 2x XLR audio.  De XF200 serie heeft verbeterde functionaliteit, diverse nieuwe opnameprogramma’s, wireless connectiviteit en een verbeterd bedieningsontwerp. De verbeteringen zijn gemaakt om professionals tijdens het werken meer vrijheid te geven bij het vastleggen, bekijken en verzenden van beeldmateriaal.
Zowel de XF200 als de XF205 hebben een vaste 26.8mm zoomobjectief met een optische zoom die is verdubbeld tot 20x (wordt dus een 26.8mm – 536mm objectief). Dit objectief werkt samen met Canon’s nieuwste HD CMOS PRO imaging-sensor en een krachtige DIGIC DV 4-processor. In combinatie met 50 Mbps MPEG-registratie en 4:2:2 kleursampling resulteert dit in een videokwaliteit die geschikt is voor de omroepwereld. De hoge gevoeligheid en het grote dynamisch bereik zorgen zelfs in situaties met weinig omgevingslicht voor een perfect eindresultaat.

Opnamemogelijkheden

Een serie opnamemogelijkheden biedt de flexibiliteit om gelijktijdig hoge resolutie MXF-bestanden op te slaan op CF-kaarten en MP4-bestanden op SD-kaart – in HD of lagere resoluties. Ideaal om beeldmateriaal vast te leggen dat bestemd is voor zowel omroepen als web-kanalen.
Het ontwerp van de camera’s is geoptimaliseerd. De nieuwe, draaibare grip biedt extra controle en stabiliteit, vermindert de werkbelasting en zorgt voor meer comfort tijdens lange shoots. Drie afzonderlijke lensringen voor focus, zoom en diafragma vormen samen een configuratie die bekend is bij ervaren cameramensen, zodat in dynamische werkomgevingen veel sneller kan worden gereageerd.
Er zijn ook belangrijke verbeteringen doorgevoerd om het kiezen van de beeldcompositie en het monitoren van de shots gemakkelijker te maken. Een geoptimaliseerde zoeker heeft nu een resolutie van 1,23 miljoen dots en biedt daarmee een hogere nauwkeurigheid tijdens controle van de beeldscherpte. Het vernieuwde 3,5-inch OLED-display heeft een hoger contrast, meer natuurlijke kleuren en kortere responstijden. Daarmee is dit display perfect voor bediening van de camera in situaties met fel omgevingslicht.
De XF205 en XF200 zijn ook de ideale camera voor minder ervaren gebruikers. Met bedieningsmogelijkheden en een precisie die door professionele gebruikers worden verwacht, de intuïtieve indeling van bedieningsknoppen, het volledig automatische opnameprogramma en een reeks aan ondersteunende functies, zoals Gezichtsdetectie, kunnen ook niet-professionele filmmakers schitterend beeldmateriaal vastleggen.

Geluid en connectiviteit

De vernieuwde geluidsregistratie garandeert een professionele geluidskwaliteit die geschikt is voor gebruik door omroepen. Beide modellen ondersteunen 4-kanaals lineaire PCM-registratie, met twee XLR-ingangen voor optioneel gebruik van professionele microfoons. Met de ingebouwde stereomicrofoons en een 3,5mm microfoonplug bieden de nieuwe camera’s gebruikers een schat aan geluidsopties.
Elk model biedt bovendien Wi-Fi en Ethernet LAN-connectiviteit voor een wireless verbinding met smartphones, tablets en notebooks. Deze wireless connectiviteit maakt het mogelijk de camera op afstand te bedienen, beeldmateriaal op afstand te bekijken en bestanden gemakkelijk via FTP te verzenden zonder dat extra software nodig is. En met de nieuwe CameraAccess-functie zijn lagere resolutie proxy-bestanden via Wi-Fi te streamen naar een ander apparaat en kan content – zoals nieuwsberichten – sneller worden gedeeld.
Bij de XF205 zijn de connectiviteitsmogelijkheden verder vergroot met instelbare 3G-SDI/HD-SDI, tijdcode en genlock-aansluitingen en dit vereenvoudigt de integratie bij multi-camera shoots of met andere omroepapparatuur.

Beschikbaarheid

De XF205 en XF200 zijn vanaf half juli 2014 in heel Europa verkrijgbaar en worden tevens getoond tijdens NAB 2014.