terug

Canon ImageProGraf printers: Nieuwe inkten

De Canon ImageProGraf-printers zijn aan hun derde generatie toe. De IPF6300/6350 voor de 24″-versie. De bredere 44″-versie heet 8300. Er is heel veel vernieuwd. Alle twaalf inktcartridges zitten nu aan de linkerkant. Vervanging is eenvoudig, net als het verwisselen van een printkop, wanneer dat aan de orde komt.

Het opvallendst is echter de geheel nieuwe inktset. Door technische veranderingen worden kleinere pigmentkorrels ingepakt in speciale polymeren. Die laatste zorgen voor hechting van de korrels. Een hogere scherpte en prints die beter bestand zijn tegen beschadigingen zijn het resultaat ervan. De kleinere pigmentkorrels leveren een bijdrage aan een hogere kleurverzadiging. Deze vernieuwingen zorgen ervoor dat de Canon IPF-printers nu zonder meer meedoen in de hoogste categorie wat betreft de afdrukkwaliteit. De betrekkelijk stille werking en de snelheid zijn gebleven, wat dan samen een interessante combinatie oplevert.

Een afdruk zoals hiernaast van de IPF6300 onder de microscoop laat goed zien hoe strak de inktdeeltjes blijven. De opname is schuin op de printrichting gemaakt. Dat kun je enigszins zien aan de structuur. De vage lichtere streep door het midden is een één pixel brede lijn van een 900dpi-bestand. Met de detailweergave lijkt het wel goed te zitten.

Verlang je bij het maken van de uiteindelijke afdrukken echt veel controle over de werking van de printer, dan levert Canon een eigen ‘plug-in’. Wanneer je die gebruikt, krijg je zowel in één keer een overzicht van alle instellingen, als de mogelijkheid meer in te stellen dan wanneer je gewoon de driver gebruikt.

Er is geen meetsysteem ingebouwd om kleurprofielen te maken, maar wel is er een ingebouwd kalibratiesysteem (linearisatie hoor je dat officieel te noemen) waardoor de printer – buitengewoon reproduceerbaar – elke keer dezelfde kleurweergave weet te bereiken, wat voor de preciezen onder ons natuurlijk erg goed is doordat het de bruikbaarheid van de gemaakte of meegeleverde profielen verhoogt. En zoals bij alle grootformaatprinters: voor echt hoge kwaliteit is er geen andere optie dan je eigen profielen aanmaken. De ingebouwde linearisatie zorgt er dan voor dat ze lang betrouwbaar blijven.

De plug-in biedt de gebruiker naast een helder inzicht in alle gebruikte instellingen, inclusief een voorvertoning van de oriëntatie van de afdruk op de rol, ook opties om de volgorde waarin de inkten op het papier worden aangebracht te wijzigen. Lichte kleuren eerst of laatst: het zal invloed hebben op de scherpte, waarbij je op zoek moet naar je eigen smaak. Dat geldt ook voor de handig ingebouwde afdrukverscherping. Je hoeft dan niet je oorspronkelijke bestand te verscherpen, maar kunt net als in Lightroom aangeven hoeveel verscherping je wilt. De schaal van 0 tot 500 vraagt uiteraard om uitzoeken welke instelling bij je fotografie en smaak hoort. Deze printers leveren pas het beste als je er tijd in steekt om alles uit te proberen en de resultaten te vergelijken.

Tags: Canon IPF

Bekijk ook deze items