terug

Canon EOS 70D met Dual Pixel CMOS

Canon EOS 70DMet de EOS 70D heeft Canon weer een camera met een volledig nieuwe sensor. Een sensor die ook een nieuwe techniek in huis heeft. De Canon EOS 70D is namelijk voorzien van een zogenaamde Dual Pixel CMOS AF. Bij deze sensor zijn de pixels voorzien van twee fotodiodes, normaal gesproken is dat één diode per pixel. De dubbele diodes kunnen afzonderlijk worden afgelezen voor de scherpstelling op basis van fasedetectie, net zoals bij de gewone autofocussensor bij spiegelreflexcamera’s. Voor de beeldregistratie wordt de informatie van de twee diodes gecombineerd tot één. Bij de Dual Pixel CMOS AF wordt het faseverschil tussen de twee beelden gebruikt om de scherpstelling te bepalen. Op basis van het faseverschil kan voorspeld worden hoe de scherpstelling op het objectief moet worden aangepast. Bij contrastdetectie, wat tot nu toe gebruikelijk is bij scherpstelling op de sensor, is die anticipatie veel lastiger. Het grote voordeel van fasedetectie is dat het veel sneller is dan contrastdetectie. Door fasedetectie op de sensor te hebben, is het met de Canon EOS 70D mogelijk om bewegende onderwerpen vloeiend te volgen tijdens het filmen, of een snelle autofocus te hebben bij het fotograferen met behulp van live view. De Dual Pixel CMOS AF is actief op 80% van het sensoroppervlak. Naast de bijzonder autofocus op de sensor heeft de Canon EOS 70D ook een 19-punts autofocus voor het scherpstellen via de zoeker. De instelmogelijkheden komen overeen met camera’s als de EOS 6D en de EOS 5D Mark III en zijn dus overzichtelijk.
De CMOS in de Canon EOS 70D heeft effectief 20,2 miljoen pixels. Daarmee zet Canon het aantal pixels op een APS-C sensor, de EOS 70D heeft een factor van 1,6, weer een stapje hoger. Omgerekend naar 35mm fullframe zijn dat ruim 51 miljoen pixels. Ondanks dat hoge pixelaantal is het met de EOS 70D mogelijk om standaard tot ISO 12.800 te fotograferen, ook dat is redelijk uniek. Voor de signaalverwerking zet Canon dan ook de Digic 5+ processor in, de krachtigste die Canon momenteel in huis heeft. De processor maakt het ook mogelijk om met 7 beelden per seconde te fotograferen. De buffer is groot genoeg voor 16 RAW of 65 JPEG’s in de hoogste kwaliteit.
De Canon EOS 70D heeft een ingebouwde transmitter voor het aansturen van de flitsers. Uiteraard is de Canon EOS 70D voorzien van een ingebouwde WiFi-module, waarmee je op afstand de camera kunt bedienen en snel de gemaakte foto’s kunt delen. Ook kun je op afstand werken met live view via de WiFi. Op de camera zelf heb je voor live view een 7,7cm groot LCD, dat draai- en kantelbaar is. De LCD is een aanraakscherm, zodat je de camera makkelijk via het scherm kunt bedienen. In de zoeker is een elektronische overlay mogelijk, waarop allerlei instellingen zijn te bekijken.
Later vandaag heeft Canon een persnbijeenkomst waar we de Canon EOS 70D even kunnen bekijken. We komen hier later op terug. De Canon EOS 70D is vanaf eind augustus 2013 te koop en heeft een adviesprijs van € 1099,00 inclusief BTW.

Tags: Canon EOS

Bekijk ook deze items