terug

Canon EOS 550D: Vooruitgang sensor en software

De EOS 550D biedt de gebruiker een sensor van het eigen Canon CMOS-type en -afmetingen, met bij deze camera bijna 18 miljoen pixels. En daarbij is ten opzichte van sommige eerdere modellen de hoogste instelbare ISO-waarde ook nog weer verhoogd tot ISO 6400.

Er worden dan natuurlijk wel hoge eisen aan de objectieven gesteld, net als aan de handvastheid van de gebruiker, hoewel beeldstabilisatie bij steeds meer objectieven ingebouwd wordt. Toch valt zelfs bij het gebruik van een standaardkit-objectief, dat niet bepaald hoog aangeschreven staat, nog wel verschil in detaillering te zien tussen opnamen met een 550D en bijvoorbeeld een EOS 1000D. Een bescheiden uitgevoerd, redelijk lichtsterk objectief met een normale brandpuntsafstand voor deze APS-sensor, zou wel heel prettig zijn als aanvulling op de camera.

Natuurlijk is er een nieuwe versie van de Canon-software, Digital Photo Professional, en dan kun je zien dat er enkele technieken aangepast zijn. Zo werkt de automatische helderheidscompensatie nu los van de vraag of de gezichtsherkenning iets heeft opgemerkt, alle wat donkere foto’s worden gewoon lichter, afhankelijk van de gekozen sterkte voor deze functie. En objectieven worden herkend voor de in de camera aanwezige correctie voor de lichtafval. De overige fouten, zoals vertekening en chromatische afwijkingen, kunnen pas in de software aangepakt worden. Opnemen in RAW (CR2 bij Canon) is dan ook erg aan te bevelen.

Tags: Canon EOS

Bekijk ook deze items