terug

Canon EOS 1D X voegt de 1D en de 1Ds samen


Met de introductie van de EOS 1D X heeft Canon nu ook een supersnelle fullframe camera, een wens die heel lang leefde bij fotojournalisten. Canon heeft naar eigen zeggen de krachten van de EOS 1D Mark IV en de EOS 1Ds Mark III samengevoegd in de EOS 1D X. De fullframe sensor heeft 18 miljoen pixels en voor de verwerking zet Canon maar liefst twee nieuwe Digic V+ processoren in, die elk 17 keer krachtiger moeten zijn dan de Digic IV (de vorige modellen hadden hier ook twee van).
De gevoeligheid van de sensor loopt standaard van ISO 100-51200, maar is via een instelling uit te breiden tot een bereik van ISO 50-204.800. Daarmee is de EOS 1DX momenteel de camera met de hoogste gevoeligheid. Opnieuw heeft Canon het autofocussysteem geheel onder handen genomen. Deze heeft nu 61 punten (waarvan 21 kruissensoren met een gevoeligheid van f/5.6, 20 kruissensoren met een gevoeligheid van f/4 en 5 dubbele kruissensoren met een gevoeligheid van f/2.8) en is daarmee bij f/2.8 net zo gevoelig als de EOS 1D Mark IV. Zoals gebruikelijk bij Canon zitten de scherpstelpunten dicht geclusterd in het centrum. Voor het volgen van onderwerpen heeft de EOS 1D X nu iTR AF, wat staat voor intelligence Tracking and Recognition Autofocus. Het systeem moet een onderwerp kunnen volgen op basis van gezichtsherkenning en kleur.
De informatie hiervan haalt de autofocus uit het nieuwe lichtmeetsysteem van de camera, die een eigen Digic IV processor heeft. Het intelligent Subject Analysis (iSA) werkt niet alleen op helderheid, maar ook op kleurinformatie en gezichten. Met de gezichtsherkenning wordt de techniek die alleen voor consumentencamera’s interessant leek, nu ook zinvol toegepast bij een professionele camera.
Canon heeft ook de opnamesnelheid van de camera verhoogd. De EOS-1D X kan nu 12 raw beelden per seconde maken. Als je alleen in JPEG fotografeert, haal je zelfs 14 beelden per seconde. De spiegel blijft dan opgeklapt, je hebt dus geen beeld meer in de zoeker. Uiteraard werkt de autofocus gewoon door. De sluiter is gegarandeerd voor 400.000 opnames.
Naast fotograferen kun je met de Canon EOS 1D X ook filmen, dat mag geen verrassing zijn. De maximale output is Full HD 1920×1080 30/25/24p. De camera is voorzien van een gigabit ethernet aansluiting, waarmee je bekabeld de camera kunt aansluiten op een netwerk. Optioneel is een compacte wifi module. Ook komt er een aparte GPS ontvanger, eindelijk. In plaats van een CompactFlash en een SD kaart, heeft de EOS-1D X nu twee sloten voor CF kaarten.
Hoewel Canon zegt dat de EOS 1D X een combinatie is van de twee topmodellen, lijkt het er toch op dat de X vooral een opvolger is van de 1D Mark IV. Het aantal pixels op de sensor is namelijk minder dan bij de 1Ds III en het lijkt mij niet logisch dat Canon bij het topmodel minder pixels gaat plaatsen. Of zou de megapixelrace dan toch gestopt zijn? Interessant zijn zonder meer de nieuwe autofocus en de lichtmeting. De officiële Nederlandse prijs van de 1D X is nog niet bekend (US prijs is $6800), de camera komt ook pas rond maart 2012 beschikbaar.
Hoofdredacteur Jan Paul Mioulet is vandaag aanwezig bij de persconferentie en zal na afloop aanvullende informatie geven. Ook over de bediening van de camera, want ook daar heeft Canon het een en ander aan veranderd. Onder andere het instellen van de autofocus, met alle mogelijke opties, moet veel eenvoudiger zijn geworden meldt het persbericht.

Tags: Canon EOS

Bekijk ook deze items