terug

Canon EF 200-400mm f/4 (bijna) leverbaar

EF 200-400mm L IS USM FSLEind mei is het dan zover. Dan is de Canon EF 200-400 mm f/4L IS USM Extender 1.4x eindelijk leverbaar. De lens werd voor het eerst aan het publiek getoond op Cp+ in Japan, begin 2011. Daarna begon voor de liefhebbers een lange periode van wachten. Op de  Olympische spelen in Londen waren een aantal lenzen  beschikbaar voor professionals om uit te proberen en leek de introductie aanstaande. Toch bleef het ook daarna nog geruime tijd stil rondom de 200-400. Canon heeft deze tijd benut om de lens aan een uitgebreid testprogramma te onderwerpen en  te verfijnen. De lens is door professionals onder zeer uiteenlopende omstandigheden getest, om tegemoet te komen aan de zware eisen van sport- en natuurfotografen, die de voornaamste doelgroep vormen.
Het unieke van de EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x is dat het bereik kan worden vergroot door de ingebouwde 1.4x extender. Deze kan met één snelle handeling worden ingeschakeld voor een vergroot brandpuntsbereik van 280mm tot 560mm, zodat fotografen nog dichter bij actiemomenten kunnen komen die zich op grote afstand afspelen. Om de hoogste beeldprestaties te garanderen, is het optische ontwerp uitgevoerd met zowel Fluoriet- als UD (Ultra-low Dispersion)-lenselementen die chromatische aberratie minimaliseren en kleuronscherpte elimineren. De geavanceerde, reflectiewerende SubWavelength Structure Coating (SWC) en Super Spectra Coating reduceren ook overstraling en schittering. Dankzij toepassing van de allernieuwste optische technologieën, worden de beeldprestaties niet beïnvloed zodra de geïntegreerde extender wordt ingeschakeld.
We hebben de lens inmiddels in de praktijk aan de tand kunnen voelen. De ingebouwde extender is inderdaad een briljante vondst. Een teleconverter op een zware, lange tele plaatsen kan soms lastig zijn. En het is iets dat je op stoffige safari’s of bij een regenachtige sportwedstrijd zeker wilt vermijden. Het gemak waarmee je  het brandpunt verlengt naar bijna 600 mm is ongekend. Deze converter is speciaal voor deze lens  ontworpen, en er is  in de praktijkopnames die we tot nu toe konden maken geen kwaliteitsverschil te zien tussen opnames met en zonder extender. Gezien het grote bereik van deze lens en de behoorlijke lichtsterkte valt het gewicht van ruim 3600 gram nog mee, en de beeldstabilisatie maakt het mogelijk om zelfs uit de hand te werken. Doordat het gewicht van de lens vooral voorin zit, is een ondersteuning in de vorm van een eenpootstatiefje echter wel zo prettig.

De Canon 200-400 met ingebouwde extender gaat In een handomdraai van 200 naar 560 mm. De kwaliteit is dik in orde.
De Canon 200-400 met ingebouwde extender gaat In een handomdraai van 200 naar 560 mm. De kwaliteit is dik in orde.

De EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x is beschikbaar vanaf eind mei en heeft een adviesprijs van € 11999,00