terug

Canon DPP, V 4.0

Canon Digital Photo Professional 4.0

dpp-gereedschap
Niet alle, maar wel veel van de makers van digitale camera’s maken hun eigen software om de RAW-bestanden aan te passen en om te zetten in een standaard beeldbestand, JPEG of TIFF. Bij Canon heet dat programma DPP, Digital Photo Professional. Daarvan is onlangs een flink vernieuwde versie verschenen, versie 4.0, en hoewel de software gratis is, kun je de download alleen starten met behulp van het serienummer van je Canon camera, als die camera tenminste nieuw genoeg is, en over een full-frame sensor beschikt, 1Dx, 1Dc, 5D MarkII en 6D. De ondersteuning voor meer camera’s zal volgen.

Vormgeving

De vernieuwing ten opzichte van de vorige versie zit voor een deel in de vormgeving, ook DPP heeft zich aangepast aan de gangbare zwart-grijze weergave. Het programma kan zich niet meten, en dat is denk ik ook nooit de bedoeling geweest, met een programma als Lightroom. Een archieffunctie ontbreekt helemaal, en ook het aantal gereedschappen is veel kleiner. De correctiemogelijkheden zijn in eerste instantie, en dat is het handige van een merk-gebonden programma, precies gelijk aan de opties die je in de camera vindt om de opnames aan te passen. Het voordeel is hier natuurlijk dat je het effect ook meteen ziet. Daarnaast zijn er nog enkele andere opties, zoals een onscherp masker instelling en stofverwijdering. Daarvoor kun je zelf gaan stippen, maar een mooie mogelijkheid is het maken van een referentie-opname van een wit vlak. De software kan dan automatisch de stofjes retoucheren, een optie die ik wel in andere software zou willen zien opduiken. Daarnaast zijn er opties als het zichtbaar maken van de gebruikte AF-punten, als je zeker wilt weten waar de camera gemeten heeft. Het werkt allemaal prettig snel, alleen het uitzoeken van de juiste instelling voor de verscherping en mogelijk de ruisonderdrukking kost wel tijd. Maar uiteindelijk vind ik de beeldkwaliteit van het eindresultaat minder dan in het geval van Adobe, Capture One of Aperture. Dat is jammer.

Zinnig

Ondanks de wat mindere kwaliteit zijn er wel taken waarvoor je dit programma kunt gebruiken. Voor fotografen die JPEG gebruiken als opname materiaal, maar zeker voor mensen die video-opnames maken met hun Canon EOS camera is het heel zinnig om aan de hand van enkele voorbeeld-opnames de beeldstijlen uit te proberen, om de instellingen te vinden die onder gangbare omstandigheden het resultaat leveren dat met je wensen overeen komt. Want hoewel er bij professionele videomontage met kleurcorrectie bij voorkeur vanuit heel zachte videobeelden uit wordt gegaan, is dat voor normale video-producties niet aan de orde en kun je beter zorgen voor het afstemmen van je opnames op de lichtomstandigheden, contrast en verzadiging zijn dan de instellingen om naar te kijken. Wil je daar nog verder mee gaan dan is er een speciale beeldstijl editor waarmee je de werking van de beeldverwerking in je camera voor video en jpeg vergaand kunt aanpassen aan je wensen.