terug

Canon 1D Mark IV

Canons werkpaard voor de fotojournalist krijgt een behoorlijk vernieuwde uitvoering. Wat gebleven is, is uiteraard de hoge mate van degelijkheid en bestendigheid tegen slecht weer, en ook de APS-H maat van de sensor met een 1,3 crop factor is gebleven.

Kennelijk weegt het voordeel in het telebereik, waar een 300 mm het effect krijgt van een 400 mm op kleinbeeld, toch op tegen het verlies in het groothoekbereik waar een 20 mm nog slechts als 27 mm functioneert. Sportfotografen hebben het kennelijk voor het zeggen, de andere vromen van journalistiek wat minder.

De buitenkant lijkt heel vertrouwd, maar subtiele wijzigingen aan bijvoorbeeld de afmetingen van de knoppen maken het gebruik voor fotografen met handschoenen makkelijker: de belangrijke knoppen zijn groter geworden, terwijl knoppen die je niet per ongeluk ingedrukt wilt hebben ook inderdaad iets lastiger per ongeluk in te drukken zijn.

Maar binnenin is wel het nodige gewijzigd. De sensor telt meer pixels, 16 miljoen zijn het er nu, en ondanks dat is de hoogste ISO waarde ook opgevoerd, tot het onwaarschijnlijke getal van 100.000. Vooral nuttig om bij nog net voldoende licht een korte sluitertijd te realiseren, bij echt weinig licht zal het overigens ook geheel vernieuwde AF systeem het mogelijk af laten weten, dat heeft nu eenmaal een eigen ondergrens in de benodigde hoeveelheid licht. Het AF systeem gebruikt nu ook een eigen processor voor het analyseren van scherpte en beweging, de twee Digic 4 procesoren zijn bezig met het verwerken van de opnames: maximaal 10 per seconde, met een maximale RAW serie van 28 tot de buffer vol is.

Het AF systeem is echt helemaal gewijzigd ten opzichte van de vorige camera, en kent eigenschappen zoals ze ook in de onlangs geïntroduceerde 7D te vinden zijn, alleen dan in combinatie met een groter aantal (45) scherpstelvelden, waarvan 39 kruissensoren. Het zoekerbeeld beslaat overigens precies 100% van wat je gaat vastleggen en je kunt je oog weer wat verder van de zoeker afhouden voor je de randen niet meer kunt zien.

Hoewel het RAW bestandsformaat in de professionele fotografie natuurlijk flink oprukt, blijft er binnen de snelle journalistiek wel de noodzaak om in JPEG op te nemen. Om die groep fotografen van dienst te zijn, zijn enkele wijzigingen aan het beeldstijl-systeem en de ALO functie doorgevoerd. En ook de draadloze bediening en verzending van foto’s zijn mogelijk middels een vernieuwde WIFI eenheid die nu drie verschillende protocollen ondersteunt, en ook nog bluetooth kent om bijvoorbeeld de informatie van een GPS ontvanger in te lezen.

Tenslotte is ook de 1D Mark IV voorzien van de optie om video op te nemen, en zoals bij Canon redelijk gangbaar dan ook meteen in de hoogste, 1080p, norm. Met de keuze tussen 24, 25 of 30 beelden per seconde. Bij de ook aanwezige 720p kwaliteitskeuze is er de optie voor 50 of 60 beelden per seconde aanwezig.


Bekijk ook deze items