terug

Camera RAW 8.5 update

Nieuw in Adobe Camera RAW

Er kunnen verschillende redenen zijn om ‚bij’ te willen blijven, met een abonnement op de creative cloud van Adobe blijf je dat op het gebied van Lightroom en Photoshop. De update van Adobe Camera RAW is nodig wanneer je beschikt over één van de nieuwste digitale camera’s. De omweg via het omzetten in de dng-versie werkt wel, maar je mist dan toch de speciale ondersteuning, vooral van belang voor gebruikers van echt vernieuwende camera’s, zoals de Sigma Quattro of de Fujifilm X-trans camera’s. Uiteraard is de lijst met nieuw ondersteunde camera’s in versie 8.5 langer en bevat ook de modellen van andere merken die verschenen zijn. Naast nieuwe camera’s worden ook regelmatig nieuwe objectief-profielen toegevoegd aan de lijst waarmee ook de afwijkingen in de foto’s die met die objectieven gemaakt worden weer automatisch gecorrigeerd kunnen worden.

Vergelijken

Voor en na de aanpassing, er zijn verschillende indelingen mogelijk.
Voor en na de aanpassing, er zijn verschillende indelingen mogelijk.

 
Adobe Camera RAW 8.5 als onderdeel van Photoshop CC 2014 biedt een paar nieuwe mogelijkheden bij en voor het aanpassen van RAW-bestanden. De eerste optie is er één die in Lightroom al aanwezig is, namelijk de mogelijkheid om twee versies van een foto te vergelijken, de één het origineel, de ander de aangepaste versie. Het is altijd nuttig om te kunnen zien of je aanpassingen de foto echt beter maken, of dat het allemaal niet zo zinvol is. Er is een aantal opties, naast elkaar, boven elkaar, of een gesplitst beeld waar de ene helft aangepast is en de andere niet. Wanneer er twee versies op het scherm staan, kun je nog steeds aanpassingen uitvoeren, een beetje flink beeldscherm is daar dan wel handig bij.

Maskers

 

Het aanpassen van een verloopmasker met een penseel
Het aanpassen van een verloopmasker met een penseel

 
De twee vernieuwing is wel een mooie aanvulling op de bestaande mogelijkheden om lokale aanpassingen uit te voeren. Het is in versie 8.5 mogelijk om een verloop masker nadat je het hebt gemaakt aan te passen met een penseelgereedschap. Dat werkt zowel bij de lineaire als bij de ellipsvormige verloopmaskers. Het simpelste voorbeeld is natuurlijk een boom die afsteekt tegen de lucht, maak je dan met een mooi verloop de lucht donkerder, de boom wordt dan ook donkerder. Het is in deze nieuwe versie mogelijk om vervolgens het masker over de boom weer terug te schilderen zodat dat deel van de foto niet meer wordt aangepast. Maak je een fout, dan moet je terug in de geschiedenis, want hoewel je om kunt schakelen tussen penseel en gum, haalt de gum het verlopende masker natuurlijk helemaal weg, en de penseel keuze werkt altijd op de volle sterkte, je vult er niet het verloop weer mee in. Dat laatste zou natuurlijk wel een mooie optie zijn, maar ook zo is het een handige uitbreiding van de maskeer mogelijkheden.
Bij de aanpassing in het getoonde voorbeeld moet je wel oppassen niet buiten het gewenste gebied te komen, dan zie je in de donkere lucht direct een lichte halo rond de stam, die er omdat de voorgrond onscherp is, toch al een beetje is.
Er is met het toevoegen van deze nieuwe optie wel een verschil ontstaan tussen de mogelijkheden van Camera RAW en die van Lightroom, want ook in versie 5.5 van Lightroom kun je de verloopmaskers nog niet aanpassen. Een in Camera RAW aangepast verloop wordt overigens wel correct in Lightroom weergegeven, maar we moeten kennelijk even wachten op de volgende versie voor het systeem ook binnen Lightroom zelf kan worden toegepast.