terug

Camera RAW 8.3 voor Photoshop CC

De update van Adobe Camera RAW naar versie 8.3 die op 12 december 2013 is gepubliceerd, biedt naast de ondersteuning voor een flink aantal nieuwe camera’s ook enkele nieuwe handigheidjes bij het gebruik van de verschillende instellingen.
Zo is het mogelijk om de witte en zwarte tinten een auto-niveau-achtige functionaliteit te geven door met de shift-toets ingedrukt te dubbelklikken op het schuifje in de balk. Voor de hooglichten en de schaduwen werkt dit natuurlijk niet omdat daar je eigen smaak een grote rol speelt. Iets vergelijkbaars kun je doen met de instellingen voor de witbalans, de kleurtemperatuur en de tint schuif kunnen ook weer door de combinatie van shift-toets en dubbelklik elk apart automatisch ingesteld worden, dat werkt dus anders dan de automatische witbalans keuze waarbij ze beide tegelijk automatisch worden ingesteld.

De basisgereedschappen van Camera RAW 8.3
De basisgereedschappen van Camera RAW 8.3

Bij het synchroniseren of bewaren van een voorinstelling is het nu handig mogelijk om met een optie-toets muisklik combinatie direct één instelling te kiezen, de rest van de onderdelen wordt dan juist uitgeschakeld voor synchroniseren en voorinstelling.
En voor de liefhebbers, je kunt via een contextueel menu, rechtermuisknop of de Apple variant daarvan, cntrl-klik, naast de foto in de achtergrondkleur, en je kunt de standaard grijze kleur wijzigen in zwart, of een andere tint grijs, het zijn vijf keuzes uit het pop-up menu dat je daarvoor krijgt.