terug

Camera Futura met WVIL systeem


Artefact gaat met het concept Camera Futura de uitdaging van digitale technieken aan door het combineren van de lens met een fullframe CMOS-sensor in een verpakte eenheid, die draadloos kan worden bediend vanaf de camerabody.
Met de lens vastgemaakt aan de body gedraagt de camera ​​zich als een moderne digitale camera, met handmatige controles voor focus en zoom op de lens, evenals het aanpassen van het diafragma en de sluitertijd. De body kan echter worden losgekoppeld, de camera body fungeert nu als een draadloze zoeker voor de lens die zowel in de hand als op een statief kan worden gebruikt. Bovendien worden de functies van de lens  zoals zoom en focus aangepast door het gebruik van het touch screen op de (losse) body.
Het scheiden van de sensor van de body heeft twee voordelen, aldus Artefact. Het eerste voordeel bestaat uit de mogelijkheid tot innovatie in nieuwe vormen van speciale lenzen – of het nu gaat om dual-sensor, 3Dstereoscopie, ultra-breedbeeld aspect ratio, of 360° lenzen. Het tweede voordeel is dat het Camera Futura concept het mogelijk maakt om adapters te gebruiken voor verschillende lenzenfabrikanten, zodat er nog steeds gebruik kan worden gemaakt van bestaande lenzen –  eventueel met behulp van het monteren van verschillende sensorcombinaties.

Conceptcamera

Ter verduidelijking: de Camera Futura is niet een “echt” product, maar een concept ontwikkeld door het designteam van Artefact en een antwoord op de vraag: “wat is de toekomst voor cameradesign?”
En terwijl de Camera Futura verre van klaar is, is de discussie rond de vraag “wat als het product echt beschikbaar zou zijn?” erg interessant…
“De komst van digitale technologie in de fotografie  opende de deuren voor nieuwe camera architecturen, die ruimte bieden voor nieuwe mogelijkheden in het gebruik. Dit potentieel is tot nu toe vrij onbenut gebleven en de camera-industrie heeft zich snel neergelegd bij eenvoudige innovaties die zich vertalen in marginale verbeteringen in het gebruiksgemak en de betaalbaarheid van bestaande technologie” aldus Artefact.
Gepassioneerd door fotografie heeft het designteam van Artefact zichzelf verschillende vragen gesteld:

  • Waarom zien camera’s er vandaag de dag nog steeds hetzelfde uit als 60 jaar geleden?
  • Waarom helpt mijn camera niet bij het worden van een betere fotograaf?
  • Waarom is het niet mogelijk om gelijk een afbeelding vanuit de camera over een sociaal netwerk te verspreiden?
  • Waarom kunnen camera’s niet worden uitgebreid met apps (net zoals mobieltjes)?

Artefact stelde zich als doel om een platform voor beginnende fotografen te ontwikkelen die het nemen van het “perfecte plaatje” vergemakkelijkt en waarmee de gebruiker ook kan groeien, experimenteren en vaardigheden kan blijven doorontwikkelen.
Met deze dingen in het achterhoofd is besloten tot het creëren van de “Camera Futura”, een concept dat:

  • beschikt over een innovatieve productarchitectuur,
  • gebruik maakt van de kracht van een echt mobiel softwareplatform,
  • mensen verbindt door te delen en samen te werken.

Het WVIL systeem gebruikt de connectiviteit en applicatieplatform mogelijkheden van smartphones en verbindt deze draadloos met volledige verwisselbare SLR-kwaliteit optica. Artefact ziet dit als de onvermijdelijke oplossing voor fotografen die verwachten dat de invloed van de moderne mobiele apparaten alleen maar zal toenemen, maar die ook compromisloze kwaliteit eisen.