terug

Bryce Bayer overleden

Op de onderste afbeelding is te zien hoe een camera met Bayer-patroon een onderwerp vastlegt. Boven is te zien hoe het Bayer-patroon wordt geïnterpoleerd.
Bryce Bayer, de bedenker van het meest gebruikte filterpatroon op sensoren voor digitale camera’s, het Bayer-patroon, is op 13 november 2012 overleden op 83-jarige leeftijd. Dat meldt de Engelse site Imaging Resource. Bayer bedacht het patroon in de jaren zeventig bij zijn werkgever Kodak, de grondlegger van digitale fotografie. Het naar de maker genoemde patroon bestaat uit een matrix van 2×2 pixels met twee groene, een rode en een blauwe filter. Voordat Bayer zijn patroon bedacht werden kleuropnames gemaakt met drie sensoren: een met een rode, een met een groene en een met een blauwe filter. Het Bayer-patroon is gebaseerd op het menselijk ook, dat gevoeliger is voor groen. Om de kleur te bepalen moeten de pixels wel geïnterpoleerd worden. Dankzij zijn vinding was het mogelijk om tegen een relatief lage prijs camera’s te maken die digitale kleurenfoto’s konden maken. Nog steeds wordt het Bayer-patroon het meest gebruikt. Er zijn slechts enkele andere patronen. Kodak heeft in de begintijd ook camera’s gemaakt met een CMY-patroon, waardoor er meer licht op de diodes kon vallen. Fujifilm gebruikte lange tijd een op wat gedraaid Bayer-patroon en heeft nu een sensor met een andere filterverdeling. Ook Sigma gebruikt een afwijkende sensor, de Foveon X3.
Naast het filterpatroon heeft Bayer nog meer vindingen voor digitale fotografie op zijn naam staan. Maar zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de sensor.
Hieronder is het oorspronkelijke patent te lezen:
Us 3971065


Bekijk ook deze items