terug

Bruidsfotografe Jacqueline Dersjant

Jacqueline Dersjant is een fotografe met een missie. Ze wil de bruidsfotografie uit het verdomhoekje halen en laten zien dat je bruidsreportages prima kan verenigen met werk als fotojournalist of reclamefotograaf. Bruidsfotografie is een razend uitdagende discipline die dringend toe is aan een herwaardering.
“Bruidsfotografie werd op de Fotoacademie niet echt aangemoedigd. Daar zat al het dédain. Dat was mijn eigen gevoel ook. En ik deed al zoveel dingen die wél leuk waren dat ik niet stond te popelen om me ook nog eens in dít vakgebied te begeven. Toch deed ik het, maar wel op mijn eigen manier.”
Ergens halverwege de dag zei een bruiloftsgast tegen Jacqueline Dersjant: ‘Mag ik zeggen dat jij een ongelooflijk blije uitstraling hebt?’ Toen pas voelde ik de kramp in mijn kaken. Ik had het zó ontzettend naar mijn zin dat ik de hele tijd breed liep te grijnzen. Een trouwdag is de samenleving in het klein. Zó leuk.
Niemand die zich afvroeg waarom ik daar liep te fotograferen. Ik zou dat ook wel op straat willen doen, maar dan wil iedereen weten wat ik met de foto’s van plan ben. Hier kon ik ongehinderd mijn gang gaan. Na vijf minuten was men mijn aanwezigheid al vergeten. Tot mijn verbazing vond ik het echt heel erg leuk. In tegenstelling tot wat mij altijd verteld was.”
“Het stoort me dat ik me tegen collega-fotografen moet verdedigen als ik hen vertel dat ik bruidsfoto’s maak. Ik ben trots op wat ik doe. Ik vind dit werk super-leuk. Ik denk dat ik echt mooie beelden maak. En toch ben ik bij voorbaat geneigd me te verdedigen. Heel af en toe komt een art director naar me toe die juíst door die bruidsfotografie ziet wat ik kan. Hé hé, denk ik dan. Eindelijk iemand die kan kijken.”