terug

Bruidsfotograaf verkozen tot beste fotograaf Australië

© James Simmons
© James Simmons

James Simmons werd in september verkozen tot Australisch beste professionele fotograaf. Bijzonder? Ja, best wel. Niet eerder werd bij de competitie, de Canon AIPP Awards, een bruidsfotograaf tot beste verkozen. 
Simmons noemde de avond van de prijsuitreiking dan ook een ‘surrealistische avond’. Hij legt uit waarom. “Er zijn zoveel geweldige fotografen in Australië. Ik zag mezelf daarom absoluut niet als kanshebber voor deze eretitel.” Het was wel een droom voor Simmons om ooit tot beste fotograaf van Australië te worden uitgeroepen. “Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gebeuren. Deze prijs is alleen gewonnen door fotografische helden, ook mijn helden, en dat ben ik niet. Maar je weet nooit hoe jury’s je werk beoordelen. Bij dit soort verkiezingen kun je alleen je beste werk insturen, hopen voor het beste en openstaan voor de feedback die je krijgt op je werk.”
Volgens Simmons is het goed voor zijn vakgebied dat juist een bruidsfotograaf tot beste wordt verkozen. “Bruidsfotografie wordt vaak niet voor vol aangezien. Ik hoop dat ik met mijn werk mensen anders laat kijken naar deze discipline. Met bruidsfotografie kan je alle kanten op, het ligt aan jou wat je ervan maakt.”
© James Simmons
© James Simmons

Hoe zorgt Simmons ervoor dat hij onderscheidend is en blijft? “Mijn wijze van fotograferen ontwikkelt zich door de jaren heen. Ik zit niet vast aan een bepaalde aanpak. Toch heb ik altijd één doel voor ogen: ik wil het best mogelijke verhaal vertellen. Ik ben pas tevreden met een foto wanneer mensen een natuurlijke uitdrukking hebben. Naast de bruidsfotografie heb ik verschillende projecten lopen en ik vind filmen geweldig. Deze projecten zorgen voor inspiratie bij mijn bruidsfotografie.”
Op sommige foto’s van Simmons doet de locatie bijna buitenaards aan. Hoe komt hij aan deze plekken? “Wanneer paren suggesties hebben voor locaties dan is dat heel fijn. Vaker verwachten mensen dat ik met suggesties kom. Ik kom dan alleen met plekken die ook echt haalbaar zijn: bereikbaar en passend binnen de planning van de trouwdag. Zoeken naar geschikte locaties kan veel tijd kosten, maar ook veel opleveren. Een schilderachtige fotolocatie is een pluspunt, al het gaat erom dat je gebruikt wat voor handen is om een wat minder voor de hand liggend beeld te maken.” Simmons vervolgt. “Perth is niet bepaald een oasis van fotografische schoonheid, dus je moet er zelf het beste van maken. Ik vind het leuk om foto’s te maken op plekken die ik niet direct zou kiezen. Dan moet ik echt aan de bak om iets ‘nieuws’ te maken.”
© James Simmons
© James Simmons

Naast de fotografie geeft Simmons les in digitale media fotografie. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn ouders, die beide leraar waren. Wat vindt hij zo leuk aan het lesgeven? ,,Ik vind het fijn om kennis over te dragen waar mensen daadwerkelijk iets mee kunnen bereiken. Zo draag ik mijn steentje bij aan het verbeteren van de wereld, zij het op beperkte schaal. Daarnaast kan ik oefenen met vaardigheden die ik ook nodig heb bij het fotograferen: zoals leidinggeven aan een groep en duidelijk communiceren. Ik weet niet of ik volgend jaar nog les kan geven op de universiteit, door de groei van mijn bedrijf. Maar dan kan het lesgeven wellicht op een andere manier of in een andere vorm.”
De Australiër runt zijn bedrijf nu twee jaar. Hoe gaat het hem af? “Mijn bedrijf groeide gestaag. Sinds het winnen van de award is de interesse echter explosief gestegen. Ik krijg veel aanvragen binnen van stellen. Daarnaast word ik regelmatig gevraagd om ergens te komen spreken en ik heb een aantal commerciële cliënten erbij gekregen. Bovendien heb ik wat interessante aanbiedingen van mogelijke sponsoren liggen. Door de explosieve groei merk ik dat ik mijn bedrijf moet herstructureren om te kunnen voldoen aan de vraag. Dat komt veel eerder dan verwacht. Maar dat mag ik eigenlijk geen probleem noemen, denk ik.”
 
© James Simmons
© James Simmons

© James Simmons
© James Simmons