terug

The Book of Judges

Jureren is makkelijk. Goed jureren is een hele kunst. Goede juryleden vormen, net als scheidsrechters in het betaald voetbal, een soort eigen gilde dat de wereld rondreist om foto’s te beoordelen. Henk van Kooten is een veelgevraagd man in dit circuit. Als fotograaf heeft hij zijn sporen verdiend. Zo is hij twee keer International Wedding Photographer of the Year geweest. En hij heeft een uitgebreid netwerk. Van Kooten is lid van de Amerikaanse PPA en de Spaanse federatie FEPFI. In Ierland heeft hij een ere-fellowship gekregen van de Ierse fotografen associatie IPPA en in Engeland is hij zelfs president van de Master Photographers Association (MPA) geweest. Zijn mening wordt gerespecteerd. Voor de MPA is hij op dit moment voorzitter jureren/kwalificeren en voor de BPP (Bund Professioneller Portraitfotografen) in Duitsland heeft hij een nieuw kwalificatiesysteem gemaakt. Na het actief maken van het systeem is hij er voorzitter van de jury geweest en hij is tevens jurylid bij de FEP, de Federation of European Photographers. Al die ervaring heeft hij nu opgeschreven in The Book of Judges

Uniek inzicht

The Book of Judges is een direct gevolg van het werk dat Van Kooten voor de BPP heeft gedaan. Om voor de BPP een kwalificatiesysteem te maken, heeft Van Kooten uitgebreid gekeken hoe het internationaal bij andere organisaties geregeld was. Uit de verschillende modellen heeft hij de elementen gehaald die voor de BPP het meest van toepassing waren. Het leverde hem echter ook overzicht op van de meest gangbare systemen, en de realisatie dat die kennis eigenlijk nergens was vastgelegd. Samen met Vincent O’Byrne- een goede vriend, een gerespecteerd jurylid en Engelstalig bovendien, schreef hij daarom The Book of Judges, dat een uniek inzicht geeft in jureren en de systemen die daarbij komen kijken.
In verschillende hoofdstukken worden alle facetten van het jureren behandeld. Er is aandacht voor de omgeving en omstandigheden waarin wordt gejureerd. en voor de kwaliteiten van juryleden. Die zijn cruciaal voor een goed juryproces. Een goed jurylid moet –hoe deskundig ook- open van geest zijn en bereid van anderen te leren. Het beoordelen van foto’s, zowel losse beelden als panelen met meerdere beelden, wordt uitgebreid besproken. Van Kooten laat zien hoe het 100-punten systeem zoals dat door de PPA, BIPP en MPA wordt gebruikt in elkaar zit, en geeft ook voorbeelden van de scoringslijsten van de FEP en de BPP, die een ander systeem hanteren.
In het boek behandelt Van Kooten de verschillende onderdelen waarop een foto tijdens het jureren wordt beoordeeld. Hierbij komen creatieve onderdelen zoals impact, verbeeldingskracht, stijl en compositie aan bod, als ook meer technische aspecten als printkwaliteit, presentatie en kleurbalans en kleurmanagement. Het boek is ruim voorzien van mooi beeldmateriaal van diverse topfotografen. In een apart hoofdstuk- Image Analysis- wordt aan de hand van drie foto’s beschreven hoe drie soorten juryleden een beeld ontleden en beoordelen. Het wordt gevolgd door een overzicht van prijswinnende opnames en series bij fotocompetities uit een groot aantal landen, van Noorwegen tot Australië en van Spanje tot de Verenigde Staten. Beide hoofdstukken zijn niet alleen interessant voor juryleden in spé, maar ook voor fotografen die zich op fotowedstrijden willen voorbereiden. In een aantal appendices worden nog extra zaken behandeld zoals het mentoren en trainen van juryleden, en de verschillende manieren van jureren bij bekende fotocompetities zoals de World Press Photo.
The Book of Judges is een bijzonder naslagwerk. Het geeft een kijkje in de keuken bij het jureren van foto’s bij grote beroepsorganisaties en fotowedstrijden. Jureren blijft altijd mensenwerk, waarbij juryleden moeten omgaan met hun eigen voorkeuren en emoties. Een goed systeem, ondersteund door de juiste juryvoorzitter, kan helpen om subjectieve gevoelens over foto’s om te zetten in objectieve oordelen.
Het boek kan worden besteld via info@henkvankooten.com, onder vermelding van titel, aantal en NAW gegevens.


Bekijk ook deze items