terug

boekpresentatie en evenement rond thema adoptie

YAY-Poster 2dehandskind A2fc

De Balie, Stichting YAYA en fotograaf Ton Hendriks organiseren het evenement “Tweedehands Kind?”, met een programma waarbij geadopteerden hun eigen verhaal vertellen voorbij de clichés van Spoorloos en de regenboogfamilie van Brad Pitt en Angelina Jolie. Aan de hand van dans, muziek, columns, interviews en fotografie vertellen geadopteerden hun eigen verhaal en gaan met elkaar en publiek in gesprek over persoonlijke obstakels, overwinningen, en fascinaties met hun (onbekende) achtergrond. Daarnaast wordt het fotoboek ‘Gekleurde Identiteit‘ van auteur en fotograaf Ton Hendriks gepresenteerd met daarin veertig verhalen en foto’s van geadopteerden.
Sinds 1956 zijn er meer dan 55.000 geadopteerden in Nederland (CBS). Hele generaties geadopteerde kinderen zijn volwassen geworden en hebben nu een unieke, maar ook complexe positie in de maatschappij. Ze worden niet gezien als migranten, maar tegelijkertijd wordt hun identiteit en afkomst wel continu bevraagd. Hoog tijd om geadopteerden zelf aan het woord te laten over de invloed van adoptie op hun persoonlijk en maatschappelijk leven. Want hoewel er steeds meer kennis over adoptie is, blijven clichés en taboes bestaan. Niet elke geadopteerde is een probleempuber, heeft bindingsangst of is zoekende naar zijn of haar afkomst. Voelen geadopteerden zich een tweedekans kind of een tweedehands kind?
De geadopteerde comedian Daniel Arends zei in een interview: ‘De combinatie van geadopteerd zijn en opgroeien in een omgeving waarin iedereen anders is dan jij, terwijl je dat niet wil, dat lijkt mij de perfecte formule voor je wezenlijk afvragen: ben ik wel goed genoeg?’ Toch zie je dat veel geadopteerden deze onzekerheid omzetten in een keiharde bewijsdrang die gecombineerd met een levendige verbeeldingskracht leidt tot veel succes, met name in creatieve beroepen.
Tweedehands Kind?GEKLEURDE IDENTITEIT-COVERjpg
Geadopteerden vertellen hun eigen verhaal
za 20 sep 15:00 – 17:00 Grote Zaal, De Bali • Amsterdam
tickets bestellen kan hier…