terug

Blurb en InDesign voor eBook

Mikkel Aaland is een Amerikaanse fotograaf die voor zijn documentaire fotografie diverse onderscheidingen ontving. Ook is hij de auteur van meer dan vijftien boeken over fotografie. In zijn boek ‘County Fair Portraits’ verhaalt hij over hoe hij eind jaren ’60 begon als fotograaf. Op county fairs (een soort reizende kermissen) maakte hij onder zeer primitieve omstandigheden duizenden portretfoto’s van de bezoekers van county fairs.
Hij zag vroeg het belang van digitale fotografie. Al in 1992 publiceerde hij hierover het boek ‘Digital Photography’.
Mikkel Aaland heeft een haat/liefde verhouding met Adobe. In een interview met Pf van een aantal jaren geleden verduidelijkte hij nog eens zijn bekende statement dat Photoshop geen tool voor fotografen is: “Adobe ontwikkelt Photoshop voor ontwerpers en niet voor fotografen” was zijn stelling.
Over Adobe’s Lightroom is hij echter zeer enthousiast. In een aantal ‘real world’ tests van het programma ging hij samen met een aantal fotografen en een technische staf van Adobe naar IJsland – en voor Lightroom 2 naar Tasmanië – om Lightroom in de praktijk te testen. De bevindingen van hem en zijn collega’s werden aan de technici doorgegeven en soms ter plekke in het programma geïntegreerd. Over het in de praktijk werken met Lightroom schreef hij de boeken ‘Photoshop Lightroom Adventure 1 en 2’.
Zijn meest recente boek is het door Blurb uitgegeven ‘eBook for Photographers’. De keuze van Blurb als uitgever is geen toevallige: In het boek legt Mikkel Aaland uit hoe Adobe InDesign in combinatie met de Blurb plug-in is te gebruiken om een cover te maken en hier afbeeldingen, tekst, video en geluid aan toe te voegen. Het eBook dat zich op de diverse readers als iPad en iPhone laat lezen is nog korte tijd gratis bij Blurb te downloaden. Het eBook van Mikkel Aaland geeft een beeld hoe de toekomst van het publiceren er uit kan zien.


Bekijk ook deze items