terug

Blijdschap overheerst bij Fotoweek

Pop-up studio Emmen - © Foto: Bas de Meijer
Pop-up studio Emmen – © Foto: Bas de Meijer
In de aanloop van de Fotoweek 2013 waren er de nodige kritische geluiden te horen. Nu de Fotoweek aan de gang is, hoor je vooral positieve berichten. De Fotoweek, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam, is bedoeld om het publiek te betrekken bij de fotografie en de kracht te laten zien. Een onderdeel is de Fotograaf des Vaderlands, die een jaar lang optreedt als ambassadeur van de Nederlandse fotografie. Die opzet lijkt zeer geslaagd. De eerste Fotograaf des Vaderlands, Ilvy Njiokiktjien, is geregeld op televisie en in bladen te zien. Daarbij laat ze steeds heel goed merken wat de waarde is van de fotografie. Haar project om honderd verjaardagen te fotograferen spreekt een grote groep mensen aan.
Andere activiteiten trekken ook veel aandacht. De pop-up studio’s zijn succesvol. Het publiek kan zich gratis met zijn familie laten fotograferen. De download is gratis, maar je kunt via de Hema, een van de partners, ook tegen schappelijke prijzen foto’s laten afdrukken. De pop-up studio’s zijn door het hele land verspreid en er zijn families die doelbewust een studio opzoeken. Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze zich samen laten vereeuwigen door een vakfotograaf. Het publiek én de deelnemende fotografen zijn erg enthousiast over de pop-up studio’s. Tijdens de Donkere Kamer, die afgelopen maandag werd gehouden, waren veel fotografen aanwezig die een pop-up studio hebben gedraaid en ze zijn zonder meer te spreken over de opzet. Het aantal foto’s dat gemaakt werd varieerde, sommigen haalden ruim vijftig portretten op een dag.
Volgend week zullen we nog uitgebreider schrijven over de eerste Fotoweek. We horen graag jullie ervaringen via redactie@pf.nl.

Tags: Fotoweek

Bekijk ook deze items