terug

Bieke Depoorter – Overal slapen

Als een van de jongste deelnemers maakte Bieke Depoorter in 2012 onderdeel uit van de prestigieuze Joop Swart Masterclass. Bieke Depoorter (1986) woont en werkt vanuit Gent. Ze is in 2009 afgestudeerd aan het KASK met een fotoproject ‘Ou Menya’ (vertaling: Bij Mij) dat onmiddellijk internationale aandacht trok. Inmiddels is Bieke Depoorter gevraagd door Magnum is het Magnum als ‘Nominee member’, over twee jaar zal haar portfolio opnieuw worden beoordeeld door de leden. Wat je noemt een vliegende start.
“Als ik fotografeer is mijn benadering altijd intuïtief, ik volg mijn eigen gevoel. Ik bereid ook niet veel voor als ik op reis ga, ik ga en zie ter plaatse wel wat ik ga doen. Het is een groeiproces. Voor mijn stage ging ik naar Quito, een stad in Ecuador, om te werken bij een krant. In die tijd was ik vooral bezig met compositie, met mooie foto’s maken, het moest perfect zijn. Na deze stage ben ik begonnen met het project in Rusland. Dit project was een keerpunt. Een meisje in Rusland dat ik kende via internet heeft een briefje voor me geschreven in het Russisch waarin ik vraag om een slaapplaats voor een nacht. Met de Trans-Siberië Express ben ik drie maal een maand lang op reis gegaan. Ik heb op straat mensen aangesproken. Dat was voor mij de enige manier om bij mensen binnen te komen. Ik kon de taal niet spreken maar je raakt zo toch binnen in de intimiteit van de familie. Je communiceert met veel meer dan alleen door middel van taal. Contact leggen door bij mensen te blijven slapen ben ik daarna consequent gaan doen. Dit is voor mij de manier van fotograferen die bij me past. Ik bemerkte een duidelijke level in mijn foto’s dat er voordien niet was. Je bent participant en toeschouwer tegelijk doordat je middenin de dynamiek van het gezinsleven terecht komt.”
Ten tijde van de protesten op het Tahrirplein in Caïro werkten Bieke Depoorter, Harry Gruyaert, Filip Claus en Zaza Bertrand gezamenlijk aan het project ‘Caïropolis’. Depoorter heeft haar aandeel de naam ‘In Between’ gegeven. En ook voor dit project sliep Bieke Depoorter bij mensen thuis. De foto’s van het project ‘In Between’ heeft Bieke Depoorter ingezonden voor de Joop Swart Masterclass. “Het concept van een week samen zitten werkt. Je bent vijf dagen lang met twaalf fotografen samen. Ik vond het superleuk. Ik was echt onder de indruk van het werk van de andere fotografen. Fotografie kan een eenzame bezigheid zijn. Door de Masterclass heb je het gevoel dat je toch niet zo alleen bezig bent. Je leert niet alleen beter kijken maar ook andere foto’s beter te begrijpen. Ik heb geleerd om meer vanaf een afstand naar beeld te kijken. Dat moet je durven: afstand nemen. Het is ook superleuk om samen met anderen naar je werk te kijken. Het zijn allemaal vrienden geworden.”
www.biekedepoorter.be