terug

BFN gaat op in DuPho

Foto: BFN
Foto: BFN

Na 95 jaar is het over voor BFN  – de vereniging voor BeroepsFotografen in Nederland. Met een ingetogen slotfeest, waarbij meer dan 100 leden aanwezig waren, droeg voorzitter Judith Keessen de fakkel over aan Lars Boering, die, hoewel hij nog maar een week actief zal zijn voor de Fotografen Federatie, nogmaals benadrukte dat deze samensmelting van alle verenigingen een heel grote en goede stap is in de verbetering van de positie van de beroepfotograaf. 
In de samenwerking met Pf was BFN de oudste partner. Al 30 jaar geleden, in 1984, werd door het toenmalige bestuur besloten, dat het beter was hun eigen uitgave op te heffen en Pf tot lijfblad te maken. En dat is zo gebleven. In de loop van de jaren heeft deze samenwerking bijgedragen tot verbetering van de inhoud van het magazine, maar ook was het voor de beroepsvereniging een een effectief middel om haar informatie te communiceren met leden en uiteraard ook met niet leden.
Het slotfeest werd opgeluisterd door een optreden van Hans Aarsman, voorheen fotograaf en nu onderzoekend conferencier. Door optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen kwam hij tot opvallende conclusies en bizarre inzichten, die hij graag deelde. De uitkomsten gaven vaak nieuwe, soms verassende inzichten.
Het was een avond, waarop de laatste periode van de vereniging nog eens werd doorgenomen. Sommige jaren waren turbulent, andere rustig. Vooral ook de beslissing, om de vereniging op te heffen en op te gaan in Dupho heeft het afgelopen jaar tot hevige discussies geleid. En zo hoort dat natuurlijk ook. Uiteindelijk viel het doek en in haar slotwoord dankte Judith Keessen haar bestuur en de medewerkers van het BFN kantoor voor de inspanningen, die daarmee gepaard zijn gegaan.
Het was goed oude vrienden weer te ontmoeten, contact tussen fotografen is leerzaam en moet blijven.
Anekdotes passeerden, nieuwe afspraken werden gemaakt, de foto’s aan de wand werden uitgewisseld. Bij het afscheid kreeg ieder lid het boek Slagroomtaart en Slingers van Ilvy Njiokiktjien in een hardcover BFN-omslag.
Een memorabele avond, met een beetje weemoed en de hoop dat de toekomst in DuPho tot verbetering gaat leiden.