terug

Beter fotograferen met verbonden camera’s

Er verschijnen steeds meer camera’s met ingebouwde Wi-Fi. Dat is handig om beelden snel op een tablet te bekijken en het levert vaak extra mogelijkheden op. Camerafabrikanten die ook smartphones en tablets maken, zoals Sony en Samsung, gaan hierin net iets verder dan andere merken. 
Als elektronicafabrikant heeft Sony veel ervaring met connectiviteit en apps, en dat zie je terug in de nieuwste camera’s van Sony die zowel over ingebouwde Wi-Fi als over NFC beschikken. Via NFC kan je gemakkelijk de laatst gemaakte foto overbrengen naar een smartphone of tablet met NFC. Het vergemakkelijkt ook het maken van een Wi-Fi verbinding. Om contact te maken met de camera is het nodig om de Sony PlayMemories Mobile app te downloaden op de smartphone of tablet. Die app is echter niet alles wat je nodig hebt. PlayMemories Mobile communiceert namelijk met apps op de camera. Standaard wordt de Sony A7 geleverd met ‘Smart Remote Control’, maar er zijn ook speciale apps leverbaar voor bijvoorbeeld time-lapse, bracketing, sterrensporen of direct uploaden naar Flickr.
Canon EOS 6D

Canon EOS Remote

De EOS 6D is voorlopig Canon’s enige full-frame model met ingebouwde Wi-Fi. Wie verbinding wil maken met een 1DX of een 5D III heeft een losse Wi-Fi adapter nodig. Zo’n adapter zou krachtiger zijn dan ingebouwde systemen, maar daar betaal je dan wel een hoge prijs voor. Dankzij de ingebouwde Wi-Fi van de 6D is de camera gemakkelijk met de Canon EOS Remote app te bedienen. Dat is handig wanneer je camera op een lastige plek staat, zoals op een hoog statief, plat tegen de muur of laag boven de grond. Ook kunnen opdrachtgevers zo makkelijker meekijken en een goed idee krijgen van de gemaakte beelden. De EOS Remote app verschilt van die van Sony. De beelden bekijk je namelijk direct op de kaart in de camera. Wil je een gemaakte opname toch downloaden, dan is die mogelijkheid er ook. De controle over de scherpstelling is groter dan bij Sony. De autofocus van de 6D kan via de EOS Remote app zelfs handmatig op afstand worden bijgeregeld, waarbij het scherpstelgebied wordt uitvergroot. Veel meer toegevoegde functies dan reviewen van beelden en het op afstand bedienen van de camera krijg je bij Canon niet. EOS Remote zit echter wel goed in elkaar en biedt in feite alles wat je er van verwacht.

Olympus Live Time

Bij Olympus beschikken de OM-D E-M1 en de EP5 over ingebouwde Wi-Fi. Dankzij de Wi-Fi kunnen ook deze camera’s op afstand worden bediend. Net als bij de Sony en de Canon kunnen de belangrijkste instellingen op de tablet worden gewijzigd. De Olympus E-M1 beschikt echter over een hele bijzondere functie die in combinatie met Wi-Fi nieuwe mogelijkheden biedt. In Live Bulb of Live Time blijft de sluiter open staan, net als bij gewone tijdopnames bij andere camera’s. Bij Live Bulb moet je de sluiter open houden, bij Live Time druk je eenmaal voor het starten van de opname en eenmaal om deze weer te stoppen. Bij Olympus camera’s zijn deze tijdopnames echt ‘live’. Je ziet de belichting opkomen. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld lightpainting of inflitsen. Door de Wi-Fi optie hoef je bij de E-M1 zelfs niet meer achter de camera te blijven staan.
In Pf 4 besteden we uitgebreid aandacht aan Wifi op de verschillende camera’s. Bestel het nummer online.


Bekijk ook dit item