terug

Beste Bouwfoto van 2011 naar Alex de Haan

Kraanmachinist Robert Stokkingreef bekijkt op 120 meter hoogte de nieuwbouw van het kantorencomplex van de IB Groep en Belastingdienst in Groningen. Alex de Haan van Persbureau Noordoost won met deze foto de prijs voor Beste Bouwfoto van 2011. © Alex de Haan

Eerder dit jaar werd ‘Het Cruiseschip van Groningen’ al bestempeld tot mooiste gebouw van de stad. Vandaag werd bekend dat fotograaf Alex de Haan van Persbureau Noordoost in Heerenveen met een foto van ‘Het Cruiseschip’ de prijs voor Beste Bouwfoto van 2011 heeft gewonnen. Het gaat om een foto van de nieuwbouw van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst in Groningen.

Cobouw

Lezers van het vakblad Cobouw, die de wedstrijd voor de tweede keer uitschreef, kozen de foto uit tweehonderd beelden, die het afgelopen jaar dagelijks op XL-formaat over twee pagina’s breedte worden afgedrukt. De redactie nomineerde  twaalf foto’s, waarvan ook nog een andere foto van Persbureau Noordoost. Dat was het beeld van de Dutch Rainmaker in Leeuwarden , een windmolen die water uit lucht haalt.

Beste Bouwfoto van 2009

In 2009 werd de prijs voor het eerst uitgeschreven door Cobouw. Opvallend genoeg was Alex de Haan ook toen de gevierde man. Toen ging het om een foto van heiwerkzaamheden voor het nieuwe distributiecentrum van de Finse scheepsmotorenfabrikant Wärtsilä in Kampen.

Prijzenregen

Het regent awards in Heerenveen. Recent won Alex de Haan ook al de IFAJ Photo Star Prize voor ’s werelds allerbeste agrarische foto van 2011. Hij won tijdens de uitreiking in Niagara Falls (Canada) in twee van de drie categorieën.