terug

Best Video DSLR: Canon EOS 5D Mark III

[block]

Technische specificaties

Type: Digitale spiegelreflexcamera, verwisselbare objectieven, Canon EF vatting
Sensor: Full-frame (24x36mm), CMOS, 22 Megapixel ISO, 100 -25.000 (uit te breiden van 50-100.000)
Autofocus: 61-punts autofocus
Snelheid: Tot zes beelden per seconde
Video: Full HD video met handmatige bediening
Beeldverwerking: 14-bits DIGIC 5+ processor
Extra: stille modus [/block]
De Canon eOs 5d Mark II veranderde de wereld van digitale fotografie. Niet langer zijn digitale foto’s en video twee aparte werelden, vastgelegd met twee duidelijk verschillende systemen. Gebruikers kunnen nu kiezen of zij foto’s of video (of beide) willen vastleggen, terwijl zij maar één camerasysteem mee hoeven te nemen. De eOs 5d Mark III maakt deze ervaring nog beter met het nieuw ontworpen 61-punts af en 63-zones lichtmeetsysteem, en een nieuwe 22 Megapixel sensor met een ongelofelijk hoge IsO-gevoeligheid. Tot de extra moviefuncties behoren handmatige belichtingsregeling en een extra reeks videocompressiemogelijkheden met hoge bitsnelheid en met ondersteuning van zowel intraframe (aLL-I) als interframe (Ipb) methoden.

Mogelijkheden

Dankzij de vele mogelijkheden is de EOS 5D Mark III heel geschikt voor fotografen die zowel foto’s als video’s maken. De nieuw ontworpen 22,3 MP full-frame sensor zorgt voor een hoge resolutie, waardoor de EOS 5D Mark III voor allerlei onderwerpen kan worden ingezet. Door de acht-kanaal uitlezing kan de camera een snelheid van zes opnames per seconde halen. De sensor biedt daarnaast een enorm ISObereik van 100 – 25.000, dat uitbreidbaar is tot 100.000, waardoor er weinig omstandigheden buiten het bereik van de camera vallen. De reflexzoeker biedt een 100% weergave, waarbij ook extra’s zoals een raster als overlay in het zoekerbeeld getoond kunnen worden.
De EOS 5D Mark III gebruikt een 61-punts wide-area AF-systeem. Dit AF-systeem reageert snel, is nauwkeurig en gevoelig. 41 van de scherpstelpunten zijn van het extra gevoelig kruistype. De snelle werking van het AF-systeem kan op allerlei verschillende omstandigheden worden afgestemd, een uitgebreid systeem staat de gebruiker daarvoor ter beschikking. En de lichtmeting is ook verbonden met het scherpstelsysteem, waardoor de onscherpe en minder belangrijke delen van de foto minder meewegen bij de meting.

Rekenen

De DIGIC 5+ beeldprocessor vormt de basis voor allerlei nieuwe functies, zonder dat dit invloed heeft op de prestaties van de camera. Daarbij horen de correcties voor objectiefafwijkingen en de ruisreductie die in de camera worden uitgevoerd zonder de opnamesnelheid te beïnvloeden. Ook in de camera ingebouwde HDR-montages zijn hierdoor mogelijk. Voor functies als de beeldstijlkeuze en de HDR-opties is een speciale functieknop toegevoegd, die bij het terugkijken gebruikt kan worden om opnames te vergelijken. Verder kan de camera in een slechts iets langzamere heel stille instelling worden gezet, waardoor het onopvallend werken veel eenvoudiger wordt.

Video

De reputatie van de eerdere modellen op het gebied van videoopnames wordt door de EOS 5D Mark III voortgezet en er zijn veel functies aan de camera toegevoegd, zoals time-code gebruik en diverse compressiemethodes. Maar ook de beeldkwalteit is door de extra rekenopties van de Digic 5+ sterk toegenomen, vooral moiré en valse kleuren zijn enorm verminderd. Daarnaast is een aparte knop toegevoegd om de filmopname te starten, waarbij ook een koptelefoon kan worden aangesloten om de geluidsopname te controleren.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items