terug

Best professional Flash System: Nikon SB-910

[block]

Technische specificaties

Type: systeemflitser
Systeem: het Nikon Creatief Verlichtingssysteem
Richtgetal: 34
Zoombereik: 17-200mm
Detectie: FX of DX opnameformaat van de camera
Flitskop: draaibaar, 180° rond, 90° omhoog, 7° omlaag.
Extra’s: kleurenfilters, kunstlicht(oranje) en tl-licht(groen)
[/block]

De Nikon SB-910 is de nieuwste versie van het topmodel uit de gerenommeerde reeks systeemflitsers van Nikon. de SB-910 kan in dat systeem alle rollen vervullen, van master tot slave, waarbij de lichtmeting door de gebruikte camera wordt geregeld. Maar ook handmatig instellen van het vermogen of zelfstandig licht meten door de flitser behoren tot de vele creatieve mogelijkheden.

Controle over het licht

De SB-910 is een krachtige, draagbare lichtbron die precieze flitsbelichting levert in combinatie met en aanvullend op het eventueel al aanwezige bestaande licht. Daarbij kan met behulp van meegeleverde filters zelfs de kleur van het flitslicht aan het omgevingslicht worden aangepast waardoor het flitslicht zich ook
in dat opzicht naadloos mengt met het aanwezige licht. Zowel de aanwezigheid van kleurenfilters als van de meegeleverde diffusor voor een zachtere en beter verspreide verlichting wordt door de flitser herkend en doorgegeven aan het lichtmeetsysteem voor correcties aan belichting en witbalans. Ten opzichte van de voorganger, de SB-900 is het menusysteem vereenvoudigd, maar ook de gewone bediening verloopt simpeler door beter uitgevoerde knoppen. Die knoppen zijn ook nog eens verlicht om ze in het donker te kunnen herkennen.

Zoom

De uitlichting wordt aangepast aan de beeldhoek van het gebruikte objectief, waarbij ook de maat van de sensor of de gekozen crop, FX dan wel DX, worden meegenomen in de instelling van de verlichting. De gebruiker heeft nog keuzeopties voor de lichtverdeling, waarbij gekozen kan worden voor een hoge mate van gelijkmatigheid, of een meer op het midden van de foto gerichte instelling. De SB-910 past naadloos in het Nikon creatief verlichtingssysteem. Wanneer de SB-910 als stuureenheid wordt gebruikt, kunnen drie groepen flitsers afzonderlijk ingesteld worden. De SB-910 kan natuurlijk ook zelf worden aangestuurd binnen het systeem, waar de volledige lichtmeting door het iTTLsysteem van de gebruikte Nikon camera wordt gedaan.

Warm

Bij heel intensief gebruik, waarbij de fotograaf snel achter elkaar foto’s maakt, zal de flitser opwarmen. Het nieuwe thermische beveiligingssysteem zal de flitser dan trager laten opladen om het systeem te beschermen. En om de flitser meer toekomstzekerheid te geven is het mogelijk om de firmware, als dat nodig mocht zijn of zich nieuwe mogelijkheden aanbieden, via een camera waar de flitser op gemonteerd is te updaten.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items