terug

Best EXPERT Compact Camera: Canon Powershot G1 X

[block]

Technische specificaties

Type: digitale compact camera, 28-112 mm objectief
Sensor: 14,3 Megapixel CMOS, 14×19 mm
ISO: 100 – 12800
Autofocus: contrastdetectie op sensor
Video: Full HD
Extras: Ingebouwde HDR-modus en ND-filter [/block]
Hoge beeldkwaliteit bij camera’s wordt vaak geassocieerd met verwisselbare objectieven, maar tussen beide aspecten van een camera bestaat feitelijk geen enkel verband. Canon besefte dat veel fotografen een DSLR-achtige beeldkwaliteit willen, maar wel in een compacte camerabody met een hoogwaardig vast zoomobjectief. De powershot G1 X heeft een 14,3 Megapixel CMO-sensor van 18,7 x 14 mm met een 4:3 beeldverhouding. Het resultaat is een compacte camera die een uitstekende beeldkwaliteit levert, zelfs bij minder licht.

Groot

De CMOS-sensor meet 18,7 x 14,0 mm, vele malen groter dan die van een standaardcompactcamera. Gecombineerd met de DIGIC 5 beeldprocessor levert deze sensor een prima beeldkwaliteit, ook bij hoge ISO-waarden (tot 12.800 is beschikbaar). Ook biedt de ruimere maat van de sensor meer mogelijkheden voor het gebruik van scherptediepte in de foto’s. Het compacte zoomobjectief 4x zoom, groothoek overeenkomend met 28mm. Is van de gekende Canon kwaliteit en levert heldere beelden met een hoge resolutie. Het stabilisatiesysteem selecteert uit zeven opties de optimale instelling en werking voor de optische beeldstabilisatie.
Naast het ruim bemeten LCD-scherm dat als zoeker kan dienen beschikt de Powershot G1 X ook over een optische zoeker, waardoor de camera anders vastgehouden kan worden. Het beweegbare LCD-scherm zorgt voor een heldere, gedetailleerde weergave van het onderwerp, waardoor je vanuit diverse hoeken makkelijk foto’s kunt maken.
Kenmerkend voor de Powershot G1X is de grote hoeveelheid knoppen om belangrijke instellingen snel te kunnen wijzigen. Daarnaast is er het RAW-opnameformaat voor de veeleisende fotograaf. Die combinatie levert een enorme controle over het eindresultaat. En in moeilijke situaties beschik je nog over een High-speed-burst, waarbij 6 beelden na elkaar in iets meer dan 1 seconde gemaakt kunnen worden.
Er is een speciale filmknop om Full HDfilms (1080p) op te nemen met 24 fps, optische zoom en stereogeluid. En de opgenomen films kunnen via de HDMI poort ook direct in hoge kwaliteit op een HDTV worden afgespeeld.
Maar in omstandigheden waarin je juist niet zoveel controle wilt, kun je ook veel aan de Powershot zelf overlaten. Met Smart Auto selecteert de G1X automatisch instellingen uit 32 scènes voor een optimaal resultaat. De multi-area witbalans gaat op een intelligente manier om met verschillende kleuren licht binnen de opname, wat een natuurlijk resultaat geeft.

ND-filter

Het ingebouwde ND-filter biedt zowel bij het fotograferen als bij het maken van video-opnames extra mogelijkheden om wat langere sluitertijden te gebruiken, juist in situaties met veel licht waar dat anders niet lukt. En in omstandigheden met extreem hoog contrast is er de HDR-modus die in de camera opnames combineert tot één beeld dat het contrastbereik helemaal omvat.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items