terug

Best DSLR Professional: Canon EOS-1D X

[block]

Technische specificaties

Type: Digitale Spiegelreflexcamera, verwisselbare objectieven, Canon EF vatting.
Sensor: Full-frame (24×36 mm), CMOS, 18 Megapixel
ISO: standaard, 100 – 51200, uit te breiden, van ISO 50 – 204800
Autofocus: 61-punts AF-systeem
Video: Full HD 1080p
Beeldverwerking: 2 DIGIC 5+ processoren
Extras: Ethernet-poort[/block]

Canon’s nieuwe professionele topmodel DSLR combineert de voordelen van een full frame sensor met hoge snelheid en hoge gevoeligheid en is daardoor een logische keus voor professionele nieuws-, sport- en natuurfotografen. Met een 18 Megapixel CMOS sensor en dubbele DIGIC 5+ beeldprocessoren biedt de EOS-1D X een hoge beeldkwaliteit bij maximaal 14 beelden per seconde. Het standaard ISO-bereik van 100-51.000 is uit te breiden tot IsO 50 en 200.000. Het nieuwe 61-punts af-systeem met 41 ‘cross-type’ sensoren is snel en nauwkeurig. Andere opties zijn full hd video-opnamen en ingebouwd ethernet.

Opgevoerd

De Canon full-frame CMOS-sensor met 18 miljoen pixels geeft de fotograaf zelfs bij heel weinig licht nog steeds mogelijkheden om de instellingen voor sluitertijd en diafragma op basis van creatieve wensen te kiezen. Dat is het gevolg van het enorme bereik aan bruikbare ISO-waarden, dat loopt van 100 tot 50.000. Aan de bovenzijde van het bereik kan de gevoeligheid eventueel tot 200.000 worden uitgebreid. De camera combineert deze full-frame sensor met een zeer hoge opnamesnelheid van maximaal 12 beelden per seconde, eventueel nog sneller met enkele beperkingen. Die hoge snelheid vraagt natuurlijk om andere systemen die daar ook aan gewaagd zijn, wat zeker geldt voor het autofocus-systeem dat gebruik kan maken van 61 scherpstelpunten. Een groot aantal daarvan zijn van het kruissensor type. De gebruiker kan vergaand invloed uitoefenen op de manier waarop het AF-systeem omgaat met bewegende onderwerpen, hoe lang en hoe ze gevolgd worden, het systeem kan volledig naar de wensen van de fotograaf en het soort onderwerp worden ingesteld. Maar ook de lichtmeting is ervoor ontworpen. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale 100.000 pixels grote RGB lichtmeetsensor, waaraan een eigen DIGIC4 processor gekoppeld is om de meetnauwkeurigheid
met voldoende snelheid te kunnen toepassen.
Tegenwoordig is een camera niet meer compleet wanneer er geen video mee opgenomen kan worden, de EOS-1D X kan dat dus ook, en wel in Full-HD met de nodige keuzeopties voor de gebruiker. Instellingen voor belichting, beeldfrequentie, geluid en compressie kunnen naar wens gekozen worden. De HDMI-uitgang biedt ook de weergavemogelijkheid in hoge kwaliteit op een groot scherm, rechtstreeks uit de camera.

DIGIC 5+

Om over voldoende rekenkracht te beschikken om alle mogelijkheden van de camera te kunnen benutten beschikt de EOS 1D X over maar liefst twee DIGIC5+ processoren. Dat maakt het gebruik van 4 A/D converters mogelijk in een beeldverwerking met een bitdiepte van 14 bits. Dat levert dan mooie kleurgradaties en natuurgetrouwe kleuren op. En ook de ruisreductie bij hoge ISO-waarden kan zo met behoud van de beeldkwaliteit worden toegepast.

Ethernet-poort

Omdat de camera zeker ook ingezet zal worden bij grote en belangrijke evenementen is hij voorzien van een ethernetpoort waardoor de gemaakte opnames direct en snel naar de afnemers kunnen worden overgebracht.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items