terug

Best Digital SLR Expert: Nikon D800

[block]

Technische specificaties

Type: Digitale Spiegelreflexcamera, verwisselbare objectieven, Nikon F vatting.
Sensor: Full-frame (24×36 mm), CMOS, 36 Megapixel
ISO: standaard, 100 tot 6400, uit te breiden van 50 tot 25.600
Autofocus: 51-punts AF-systeem
Video: Full-HD 1080p, 30,25.24 fps
Beeldverwerking: Expeed3 processor
Extras: Ongecomprimeerde video-uit via HDMI poort; CF en SD kaart
[/block]
De Nikon D800 is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van de Nikon digitale spiegelreflexen, terwijl de D800 toch volledig aansluiting vindt bij het bestaande systeem. De grootste stap is fors hogere resolutie, waarbij op de door Nikon ontwikkelde full-frame sensor maar liefst 36 miljoen pixels te vinden zijn, die samen zorgen voor een voor kleinbeeld ongeëvenaarde detailweergavemogelijkheid. Die hoge detaillering kan dan ook nog gecombineerd worden met een ISO bereik tot 6400, zelfs uit te breiden tot ISO 25.000 voor speciale omstandigheden. Daarmee wordt het verschil tussen kleinbeeld en middenformaat voor wat betreft de resolutie erg klein, op andere terreinen worden dergelijke systemen voorbij gestreefd. Daarnaast biedt de D800 een volledige set videofuncties.
De Nikon D800 biedt de gebruiker veel keuzemogelijkheden bij het fotograferen. De 36 Megapixel-opnames voor wie de hoogste resolutie wil, maar het is ook mogelijk om in de DX-crop instelling opnames te maken met iets minder dan de helft van dat aantal, 15 miljoen, voor nog steeds vrijwel voor elk gebruik geschikte opnames. De ingebouwde flitser is natuurlijk handig omdat de fotograaf het extra licht altijd bij zich heeft, maar de opklapflitser kan ook gebruikt worden als stuureenheid waarbij twee groepen Nikon flitsers via het CLS volautomatisch worden aangestuurd voor snel maar toch beheerst fotograferen met complex flitslicht. De prismazoeker biedt 100% beelddekking en heeft als handige optie een virtuele horizon die zowel het horizontaal houden als het eventueel kantelen van de camera aangeeft. Deze optie is uiteraard ook bij het Live-view beeld beschikbaar.

Beeldkwaliteit

Uiteraard is het aantal pixels maar een deel van het kwaliteitsverhaal, de uitlezing en verwerking van die grote hoeveelheid beeldinformatie is minstens zo belangrijk voor het eindresultaat. De informatie wordt via een 14 bits A/D-omzetting doorgegeven aan de 16 bits verwerking in de Expeed3 beeldverwerkingschip. Dat levert een rijke toonschaal en een intelligente ruisonderdrukking waarbij het behoud van de details die rijkelijk aanwezig zijn goed geregeld is. De opnames kunnen naar keuze op een CF- of een SD-kaart worden opgeslagen.

Video

De D800 biedt veel flexibiliteit door een uitgebreide reeks keuzes, waarbij als speciale extra optie de mogelijkheid aanwezig is om naast het volledige opnameformaat ook full-HD video te baseren op de DX uitsnede, voor extra telebereik zonder kwaliteitsverlies. En om het belang van het geluid bij video te onderstrepen biedt de D800 naast de aansluiting voor een externe microfoon en verschillende methodes om het opneemvolume te regelen ook de aansluiting voor een hoofdtelefoon om het opgenomen geluid direct te kunnen controleren. En voor de gebruikers die de hoogste signaalkwaliteit wensen, via de HDMI-poort is het schone en niet gecomprimeerde videobeeld op te nemen op een externe recorder. Dat signaal kan ook voor een externe monitor gebruikt worden waarop dan uitsluitend het opgenomen beeld wordt getoond, zonder de soms storende extra’s.

Geavanceerde onderwerpsherkenning

Het AF-systeem wordt ondersteund door een beeldsensor met 91.000 pixels, wat voldoende informatie oplevert om bijvoorbeeld gezichtsherkenning te gebruiken in combinatie met het werken met de gewone zoeker en het snelle standaard AF-systeem, maar dat ook scherp genoeg ziet voor het heel effectief volgen van bewegende onderwerpen. Gezien de vele mogelijkheden voor zowel fotografie als video kan de D800 heel goed als een ‘multimedia’ camera worden gezien. Immers er kunnen hoge kwaliteit foto’s, video en geluid mee worden opgenomen.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items