terug

Best CSC Expert Lens: Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm

[block]

Technische specificaties

Type: zoom-objectief
Brandpunt: 14-42 mm (35 mm equivalent 28-84 mm)
Beeldhoek: diagonaal 75º – 29º
Lichtsterkte: f/3.5-5.6 , kleinste opening f/22
Minimum afstand: 0,2 meter (< 20 mm) – 0,3 meter
Constructie: 9 elementen in 8 groepen; 4 a-sferische elementen;
2 elementen met ED glas; Nano-coating; 7 afgeronde diafragmabladen;
Interne scherpstelling en beeldstabilisatie
Gewicht: 95 gram
[/block]
De Lumix G X vario zoomlens, bedoeld om gebruikt te worden op de Micro 4/3 camera’s van Panasonic maakt gebruik van een motorische sturing van de zoom-instelling, wat het objectief ideaal maakt bij gebruik voor video-opnames. Opgebouwd uit 9 elementen in 8 groepen, met a-sferische en ED-elementen. Naast de schakelaar om de zoomfunctie te regelen wordt ook de handmatige scherpstelling op vergelijkbare wijze verricht. De ingebouwde optische beeldstabilisatie geeft de gebruiker ten slotte extra speelruimte bij het maken van scherpe foto’s bij de wat langere sluitertijden.

Motorzoom

Met de Lumix G X Vario PZ 14-42mm is er een fundamenteel nieuw ontwerp toegevoegd aan het objectievenassortiment voor de micro-fourthird camera’s. De motorische sturing van zowel de zoombrandpuntkeuze als de scherpstelling maakt een veel compactere bouw mogelijk dan gebruikelijk wanneer er ringen nodig zijn die de gebruiker kan draaien. Hierdoor is de Lumix G X Vario PZ 14-42mm een extreem compact gebouwde kitlens geworden, maar wel voorzien van alle technische zaken die bij een modern objectief horen zoals de beeldstabilisatie. Wanneer de camera wordt uitgeschakeld en het objectief wordt ingeschoven blijft het nauwelijks groter dan een compact pancake objectief zoals de 20 mm; f/1,7. En niet alleen wordt het objectief door deze keuze voor de motorische aansturing heel compact, het biedt ook opties die vooral bij video-opnames goed van pas komen. Zowel zoomen als scherp stellen kunnen heel gelijkmatig worden uitgevoerd voor professioneel ogende opnames. De snelheid waarmee de brandpuntsafstand wordt gewijzigd kan door de gebruiker bepaald worden door meer of minder krachtig de schakelaar in te drukken.
De X-aanduiding van het objectief is bij Panasonic gekozen als kwaliteitsaanduiding, de nano-oppervlakte-coating maakt onderdeel uit van die kwaliteit voor het reduceren van overstraling. Ook de nieuwe Power OIS die een nog betere beeldstabilisatie oplevert is onderdeel van de kwaliteit waardoor het objectief de X- anduiding verdient. Ondanks deze vernieuwingen voldoet het objectief volledig aan de micro-fourthirds specificaties waardoor uitwisseling met andere merken geen problemen oplevert.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items