terug

Best CSC Advanced: Panasonic Lumix GX1

[block]

Technische specificaties

Type: Compacte Systeem Camera
Sensor: micro four third MOS, 13 x 17,3 mm.
Resolutie: 16 miljoen pixels
Bestandsformaat foto: RAW en JPEG (MPO voor 3D)
Bestandsformaat video: AVCHD en MP4 (ingebouwde stereomicrofoon)
ISO bereik: 160 – 12.800
Sluiter: 1/4000 – 60 seconde
Serieopnames: 4 bps ( 20 bps bij 4 MP opnameformaat)
Flitser: Ingebouwd – opklaptype
Opslag: SD / SDHC / SDXC
Aansluitingen: USB, video-uit, HDMI
[/block]
De Panasonic Lumix GX-1 Micro-4/3rd camera kan zowel met Lumix G als Leica DG objectieven gebruikt worden. De 16 MP Live MOS sensor heeft een ingebouwd geavanceerd ruisreductiesysteem waardoor de ISO gevoeligheid tot 12.800 gebruikt kan worden. De lichtmeting wordt gebaseerd op een patroon met 144 zones voor een zorgvuldige afweging. De leden van de TIPA waren onder de indruk van de bouwkwaliteit van de GX-1, net als van de snelle en nauwkeurige contrastdetectie autofocus. Met een opnamefrequentie van 4.2 beelden per seconde die tot 20 beelden per seconde kan worden opgevoerd bij een kleiner aantal pixels. Andere opmerkelijke eigenschappen zijn de full-hd video, af op basis van het aanraakscherm, een groot aantal creatieve instellingen
en een optionele heldere 1.444.000 pixels tellende externe elektronische zoeker.
Typerend voor een compacte systeemcamera zoals de Lumix GX1 is het fundamenteel digitale karakter waarbij alle functies gebaseerd zijn op de informatie van de opnamesensor. Dat geldt ook voor het AF-systeem dat de scherpstelling baseert op contrastdetectie in de digitale opname. Groot voordeel is dat het systeem gezien de techniek in principe altijd accuraat scherpstelt. En door de 120 Hz frequentie waarmee de sensor ten behoeve van de scherpstelling wordt geraadpleegd verloopt het scherp stellen erg snel. Nieuw voor de GX1 is de AFF instelling, waarbij de camera scherpstelt bij het half indrukken van de ontspanknop, maar het onderwerp wel gaat volgen als het zich in de opname verplaatst. Het kiezen van het scherpstelpunt kan heel snel gedaan worden op het aanraakscherm dat met 7,5 cm diagonaal een goed zicht op de foto geeft. Onder de flexibele instelopties van de GX1 is ook de mogelijkheid om de foto te maken met een tikje op het aanraakscherm. Extra flexibiliteit wordt de gebruiker gegeven door het toe kunnen wijzen van de gewenste functie aan twee knoppen, en ook zijn er menutabs waar eigen instellingen voor snelle toegang kunnen worden geplaatst. Ten slotte kent de camera vier instellingensets waar combinaties van gewenste instellingen voor de werking van de camera kunnen worden opgeslagen.

Video

De Lumix GX1 kan FullHDvideo leveren in het 1920 x 1080/60i formaat gebaseerd op een sensoruitvoer van 30P. Deze opnames worden in het efficiënte AVCHD formaat weggeschreven naar de SD geheugenkaart. Maar indien gewenst kan er ook in het MP4-formaat worden gewerkt dat direct op computers kan worden afgespeeld. Een aparte knop om de video-opname te starten maakt snel wisselen tussen fotograferen en filmen heel makkelijk.

Extra

Een aantal andere nieuwe mogelijkheden zijn de handige virtuele horizon, die ook het voor- of achterover kantelen van de camera aangeeft. Stofverwijdering wordt verzorgd door een supersonic wave filter voor de sensor. Het Panasonic Lumix micro-four-third systeem kent inmiddels een groot aantal objectieven, een aanbod dat nog vergroot kan worden door gebruik te maken van de mogelijkheid om objectieven van andere merken te gebruiken. En natuurlijk bevat de Lumix GX1 een aantal zeer gebruiksvriendelijke volautomatische functies waarbij de computer in de camera de gebruiker vrijwel alle technische beslissingen uit handen neemt. Daaronder vallen aanpassingen aan belichting, dynamisch bereik en ISO keuzes. Daarnaast kent de camera ook een flink aantal instellingen om de foto’s op creatieve wijze aan te passen voor extra variatie.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items