terug

Bert Verhoeff: Bij ons in het Gooi

Met zijn Volkskrant-achtergrond is Verhoeff volbloed beeldverhaalverteller. Sinds een aantal jaren woont hij in het Gooi.

Een buurt waarover iedere Nederlander zijn vooroordelen klaar lijkt te hebben. Die variëren van magneet voor bekakt Nederland tot feestterrein voor Nederlandse mediasterren.

In ‘Bij ons in het Gooi’ worden die clichés niet de nek omgedraaid. In een luchtige stijl zet Verhoeff de hockeymeisjes, rashondjes, hoedjes, dure koopgekte, paardenliefde, villa’s, mediasterren en alles wat erbij hoort neer.

Wel worden ze gerelativeerd, verfijnd en aangevuld. Zo is het prachtige natuurlandschap ook zeer typerend en daar zien we een aantal fraaie beelden van.

Maar er wordt ook aangevuld met andere Gooise gekte. We zien een speedboot als snoeiwerk in een heg, een kudde schapen midden in een dorp, een koffietafel op een kerkhof en als buffettafel een speedboot en een vrouw met een T-shirt met als opschrift ‘Gooise trut’.

Het is knap hoe Verhoeff zowel met zijn foto’s als in zijn begeleidende tekst de spot weet te drijven zonder voor gek te zetten.

Er is veel lol en plagerij, maar het respect en de relativering ervan blijft. In het Gooi lijken ze er zelfs trots op.

Bestellen

Tekst: Bert Verhoeff
Particuliere uitgave, 30 x 22 cm, 128 blz., gebonden
Nederlandstalig