terug

Belichten met drie Metz-flitsers: Let there be light!

Er was een tijd dat vrijwel iedere fotograaf met Metz flitste. Tegenwoordig wordt veelal voor de flitser van het cameramerk gekozen. Is Metz oude glorie of weet het wel raad met de concurrentie van de flitsers van de cameramerken? We testen drie flitsers, twee spiksplinternieuwe opsteekflitsers en een al weer wat ouder staafmodel.

De kleinste is de 50 AF- 1, dan volgt de 58 AF-2 en de 76 MZ-5. We hebben ze in de Nikonversie getest met een D700 en her en der vergeleken met een SB-800. Rechtstreeks vergeleken met de Nikon-top blijkt zelfs de kleinste van het trio respect af te dwingen: die bleek bij meting slechts 0,45 stop zwakker dan de SB-800, en even sterk als een niet voorhanden SB-900.
De 58 AF-2 is 0,65 stop sterker dan de 50 AF-1, en de 76 MZ-5 1,15 stop. Maar die kracht laat je bij de flitssynchronisatietijd in de steek. De flitsduur op vol vermogen is bij de Metz 76 MZ-5 1/150 s en bij de andere twee zelfs 1/125 s. Ruim twee keer zo lang als de flitssynchronisatietijd van 1/320 s bij een D700. Dat geeft minder flitslicht op je opname. Dat geldt overigens ook voor de Nikon-flitser, ondanks een fabrieksopgave van een flitstijd van 1/1050 s.
Wat vaak letterlijk onderbelicht blijft, is hoe zwak een flits kan zijn. Een opname bij f2,8 op één meter moet er ook goed uitkomen, ook bij hogere ISO-waarden. De Metz 76 MZ-5 en de 58 AF-2 krijgen dat bij ISO 200 niet voor elkaar, de 50 AF-1 niet meer bij ISO 800. Ter vergelijking, de SB-800 haalt de ISO 800 op het randje. Een goed te knijpen flitser is van belang om schaduwen wat detail te geven.
Je verwacht van een flitser dat hij keer op keer evenveel licht geeft, en op het eerste gezicht lijken de Metz-flitsers daarin heel mooi te scoren. We zagen bij de twee opsteekflitsers de helft van de spreiding van de SB-800: 0,2 tegen 0,4 stop. De 76 MZ-5 werkt als een Zwitsers uurwerk vrijwel zonder spreiding. Maar in praktijkomstandigheden zijn de kaarten anders geschud. Bij steeds dezelfde TTL-invulflitsopname is de spreiding bij de 50 AF-2 0,7 stop, bij de andere twee Metz-flitsers 0,4 en bij de Nikonflitser 0,2 stop.
De Metz-flitsers hebben weinig knoppen en op het eerste gezicht denk je dan aan eenvoud. Schijn bedriegt, want weinig knoppen betekent vaak dat veel instellingen via menu’s gaan. En dat geldt ook voor belangrijke zaken als belichtingscorrecties en handmatig zoomen. Gelukkig lijken de menu’s van de drie Metz-flitsers sterk op elkaar en zijn ze vrij logisch opgezet.
Vanzelfsprekend hebben we gekeken hoe de flitsers op afstand werken. De 50 AF1 en 58 AF-2 kunnen meelopen in de systemen van de cameramerken. Ze verstaan de flitslichtcodes van de merken en voeren hun opdrachten op afstand uit. We hebben de flitsers met de D700 aangestuurd en in combinatie met de SB-800 gebruikt en dat werkt prima.
De 58 AF-2 laat zich niet alleen als op afstand bediende flitser maar ook als stuurunit inzetten. De beperking is dat slechts twee flitsers kunnen worden aangestuurd, tegen drie door de SB-800 en SB-900. De stuurfunctie is daarmee gelijk aan die van de opklapflitsers van hedendaagse in het systeem werkende Nikon-reflexen.
Kijken we naar de kracht van de stuurflitsjes en de gevoeligheid van de sensoren, dan werkt de Metz 58 AF-2 bijna net zo goed als de Nikon. Het scheelt een bijna verwaarloosbare 10% in de afstand, voor de Metz 50 AF-1 is dat een iets relevantere 25%. De sensoren van de flitsers zijn nogal klein en onopvallend en zitten op de zijkant vlak onder de flitskop. Die kun je in kritische omstandigheden het best richting stuurunit richten.
De 76 MZ-5 is een verhaal apart. Die werkt alleen met een door Metz bedacht afstandsbedieningsysteem. Een gemiste kans, niet alleen omdat je er vrijwel niets op in kunt instellen, maar ook omdat je niet kunt mixen met flitsers van de cameramerken, de 76 MZ-5 niet door een opklapflitser kunt laten sturen en je twee geschikte Metz-flitsers nodig hebt. Als je als merk hebt uitgezocht hoe iets werkt en de software ervoor werkend hebt gekregen, waarom stop je het dan niet in alle flitsers? Er zijn ongetwijfeld fotografen die graag een krachtpatser achter een paraplu aan hun systeem willen toevoegen.

Tags: Metz Nikon

Bekijk ook deze items