terug

Avonturier Hans van der Meulen

Hans van der Meulen is een van de meest succesvolle bergbeklimmers en avonturiers van Nederland. Als enige Nederlander bedwong hij vijf toppen van meer dan 8000 meter, waarvan twee binnen veertien dagen. Hij bereikte de Noordpool na 70 dagen lopen en slapen op het ijs. Van al deze tochten maakte hij multimediapresentaties. Eerst analoog, nu digitaal.

Banddia

Van der Meulen fotografeerde al vanaf zijn veertiende. Thuis ontwikkelde hij films in zijn eigen doka en uiteraard ging de camera mee bij zijn eerste uitstapjes naar de Ardennen. Al snel maakte hij de overstap van zwart-wit naar dia en werd de apparatuur professioneler. Met de dia’s die hij van zijn expedities maakte, begon hij in 1997 aan zijn eerste banddia presentatie. Hij had het idee afgekeken van Robert Eckhardt, een andere Nederlandse klimmer die zijn beelden op muziek zette en daar voorstellingen mee gaf. Van der Meulen startte met vier projectoren, een MPC202 van Stumpfl voor het overvloeien en een Fostex ‘multitracker’, een cassetterecorder met meerdere sporen voor de geluidsmontage. Om de MPC202 te programmeren moest Van der Meulen zich gaan verdiepen in de computer. Het loonde de moeite. Van der Meulen was de eerste Nederlandse klimmer die boven de 8000 meter was geweest die op deze manier zijn verhaal ging doen.

Digitaal

Vanaf 2009 werkt hij volledig digitaal. “Met zo’n projector is altijd alles scherp. Goed scherp,” zegt Van der Meulen. “En het geeft een prachtig beeld, zelfs op 3,5 meter breed.” Hij is enthousiast over de scherpte van de camera en het werken in raw en Lightroom. Hij merkt ook dat hij nu meer foto’s maakt dan voorheen op dia. “Je hebt misschien maar tien echte fotomomenten op een expeditie, en dan maak ik er meteen wel honderd”, zegt Van der Meulen. En filmen doet hij ook. Hij schiet nu alles met de Panasonic, met een losse microfoon. Die videofragmenten kan hij moeiteloos in zijn presentaties verwerken dankzij de laatste software van Stumpfl: Wings Platinum 4 Pro. “Dat zit grafisch zo mooi in elkaar, alles zit zo mooi in de sporen en je ziet zo goed wat je doet.”In zijn presentaties maakt hij maar spaarzaam gebruik van effecten. “Ik hou van mooi beeld, van de koude plaat”, zegt hij. “Maar heel langzaam inzoomen of een beetje pannen kan wel mooi zijn.”
De multimediaseries die hij maakt zijn prachtig en nodigen echt uit tot kijken, op heel ander manier dan een videoproductie dat doet. Eigenlijk kleven er maar twee bezwaren aan al die nieuwe mogelijkheden. Het handboek voor Wings is nogal dik, en je moet de belangrijke dingen wel kennen voor je er goed mee kan werken. “En dat is toch gauw 70 of 80%”, zegt Van der Meulen. Het tweede is dat hij zijn oude series nu moet gaan digitaliseren.
www.hdav.nl