terug

Audio in de fotografie

opening audioBij professionele audio apparatuur is de kwaliteit van de AD/DA converter (analoog audio signaal naar digitaal audio signaal) van groot belang voor de geluidskwaliteit. De echte high-end recorders zijn redelijk duur en groot. Gelukkig zijn er voor de fotograaf veel kleinere mobiele recorders op de markt.
Voor ongeveer een tiende van de prijs van een high-end recorder heb je een redelijke recorder met ingebouwde microfoon. Hoewel het verschil met de professionele recorders erg groot is, zijn ook de compacte recorders erg populair. Ondanks dat de specificaties van de compacte recorders onderling erg op elkaar lijken, zijn er wel degelijk grote verschillen en kan de juiste keuze aanzienlijk besparen op audio post kosten (het achteraf nabewerken van het geluid).

Zonder recorder

Waarom heb je eigenlijk een recorder nodig als de camera intern ook geluid opneemt via de mini-jack aansluiting? Een veelgestelde vraag. Een microfoon rechtsreeks aansluiten op een spiegelreflexcamera is niet verstandig. Allereerst is de bediening van het geluidsniveau veel lastiger, maar de belangrijkste reden is het hoge interne ruisniveau van de meeste camera’s. Het achteraf verwijderen (in audio post productie) van deze door de camera gegenereerde ruis kost je ongeveer net zoveel per film als de investering in één goede audio recorder. Een ander groot voordeel van extern opnemen is de mogelijkheid om meer sporen te gebruiken. Zo kan je een cameramicrofoon combineren met een interviewmicrofoon of zendersetje.
In het oktobernummer van Pf komen verschillende audiorecorders aan de orde. Bestel het nummer hier.


Bekijk ook dit item