terug

ARAKI in foam

Foam presenteert met trots een omvangrijke solotentoonstelling van de beroemde Japanse fotograaf Araki. ARAKI Ojo Shashu – Photography for the Afterlife: Alluring Hell geeft een bijzondere reflectie op Araki’s oeuvre, dat bekend staat om een focus op het dagelijkse leven en de verweven thema’s van Leven (seks) en Dood. In de tentoonstelling zijn zowel Araki’s befaamde vroege werken te zien, alsook zijn meest recente en nooit eerder in Nederland vertoonde series. De presentatie toont een unieke en intieme kijk in het perspectief van een kunstenaar in de herfst van zijn leven.
Nobuyoshi Araki (Tokyo, 1940)  is zonder twijfel één van de bekendste Japanse kunstenaars van deze tijd. Sinds hij zijn carrière begon, in het midden van de jaren zestig, maakte hij tienduizenden foto’s. Zijn onuitputtelijke creatieve energie blijkt tevens uit de grote hoeveelheid (van ruim 450) fotoboeken die hij in de afgelopen vier decennia publiceerde. Araki’s werk is persoonlijk, incidenteel, lukraak, wellustig, erotisch, anarchistisch, ontroerend, vulgair, sentimenteel. Het cumulatieve effect is overweldigend.
Araki staat bekend om zijn ogenschijnlijk afstandelijke Kinbaku-foto’s; Kinbaku is een Japanse vorm van bondage en betekent letterlijk ‘de kunst van het strak vastbinden’. Tegelijkertijd is zijn werk ook zeer intiem en persoonlijk, vaak nauw verbonden met zijn eigen stad Tokyo en de herinneringen aan het huwelijk met zijn in 1990 overleden vrouw Yoko. Alleen door afstand te nemen via zijn lens, kan de kunstenaar de realiteit aangaan en het leven en de dood met elkaar verzoenen.

Alluring Hell 2008 C Nobuyoshi Araki in collaboration with Galerie Alex Daniëls  Reflex Amsterdam 02
Alluring Hell 2008 C Nobuyoshi Araki in collaboration with Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam 02

ARAKI
Ojo Shashu – Photography for the Afterlife: Alluring Hell
19 december 2014 – 11 maart 2015