terug

ANP en Hollandse Hoogte gaan goedkoop foto’s leveren voor particulier gebruik


Fotopersbureau ANP en fotoagentschap Hollandse Hoogte beiden vanaf nu foto’s aan voor een goedkope prijs aan particulieren op de website eerlijkefoto.nl. Met dit initiatief gaan beide bureaus de strijd aan tegen illegaal gebruik van foto’s. Door de foto’s standaard aan te bieden voor €3,50 moet de drempel verlaagd worden om foto’s te kopen. De ‘foto van de dag’ kan op de betreffende dag zelfs voor €1,00 gekocht worden. Adjunct-directeur ANP Producties Johan Groeneveld hoopt dat het eenzelfde effect oplevert als iTunes en Spotify voor muziek hebben betekend.
Tegelijk met het goedkoop aanbieden van de foto’s, wordt ook het misbruik aangepakt. Er wordt een gespecialiseerd bureau ingeschakeld om misbruik op te sporen en een schadeclaim in te dienen. De foto’s van eerlijkefoto.nl mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt en zijn alleen in lage resoluties te downloaden. De licenties voor de foto’s zijn met de fotograaf reeds geregeld. Of ze zijn in opdracht gemaakt, wat vooral bij ANP gebeurt, of er vindt een afdracht plaats per verkochte foto.
Volgens Louis Zaal van Hollandse Hoogte is het initiatief eigenlijk iets heel logisch: “Fotografen investeren veel tijd en kennis om hun werk te doen. En het is daarom wel zo fatsoenlijk dat hun werk beloond wordt als het door anderen wordt gebruikt.” Door foto’s goedkoop aan te bieden aan particulieren en kleine bloggers moet een eerlijke markt kunnen ontstaan. Wanneer een blog niet meer klein wordt genoemd, wordt overigens niet vermeld. Ook meldt het persbericht dat de foto’s op social media, zoals Facebook, mag worden gebruikt. In de voorwaarden van Facebook staat echter dat Facebook iedere foto die op de site staat weer mag gebruiken. De vraag is of de initiatiefnemers dan wel zo wenselijk vinden.


Bekijk ook deze items