terug

Andri Pol: Where is Japan

Wat met het Gooi kan, kan ook met Japan. Andri Pol is een Zwitserse fotograaf die de wereld met een glimlach aanschouwt. Hij lijkt overal wel wat grappigs in te kunnen zien. Hij had zo al een nogal absurdistische visie op zijn eigen land gegeven en nu is Japan aan de beurt.

We zien in kleurige, vaak ingeflitste foto’s stofzuigende sumoworstelaars, deeltijd-geisha’s, heel veel grollen van dolgedraaide Japanse pubers en andere clichés die van Pol een hilarische draai krijgen.

Zo steekt hij flink de draak met de Japanse netheid. We krijgen onder andere tot in de puntjes verzorgde onderkomens van Japanse daklozen te zien. Ze ogen bijna allemaal gelijk met keurig met tape afgewerkt blauw plastic tegen een keurig haaks getimmerd frame.

Als het niet grappig is, weet Pol het wel grappig te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de opblaas sekspoppen die hij portretteert als waren het mensen van vlees en bloed. In de mix van humor en journalistiek zit Pol nog wat meer aan de humorkant dan Verhoeff.

Maar je krijgt ook bij Pol tussen het glimlachen door een beeld van de Japanse maatschappij mee. Waarbij af en toe de behoefte aan aanvullende informatie in woord ontstaat, maar die krijg je niet.

Dit is meer dan een 320 pagina’s dik moppenboek.

Bestellen

Tekst: Daniele Muscionico
Steidl, 25 x 31 cm, 320 blz.
Japans en Engelstalig
ISBN 9783865219930