terug

Andreas Feininger: A Photographers Life 1906-1999

Feininger was als fotograaf sterk geïnteresseerd in het maken van boeken. Er staan er zo’n 50 op zijn naam, waaronder veel leerboeken waarin hij de kneepjes van het vak doorgaf aan anderen.
Dit boek is van na zijn dood en kan ook niet van vroeger komen. ‘A Photographers Life’ is Feiningers biografie. We lezen over zijn jeugd, met een schilder en Bauhausdocent als vader, over zijn ontdekkingstochten door steden als Hamburg, Stockholm en New York, en over zijn meer dan 20 jaar bij Life. Als afsluiter vinden we een hoofdstuk over zijn beeldtaal.
Feininger wilde ons de wereld op een andere manier laten zien dan we deze op het eerste gezicht ontwaren. Perspectief speelde daarbij een belangrijke rol. Als fotograaf werkte hij uitgebreid met superlange tele’s, sterke groothoeken en macro-optiek. Dat gebeurde zonder dat je het gevoel krijgt dat de trukendoos werd opengetrokken. Het dicteerde zijn stijl niet, maar stond deze ten dienste.
Hij was als fotograaf breed georiënteerd. Hij fotografeerde veel stadsgezichten, maar richtte zich ook op stillevens. Heel af en toe schoot hij een portret, maar een echte mensenfotograaf kun je hem niet noemen.
Dit boek is klassiek vormgegeven, en tussen de Engels- en Duitstalige teksten door vinden we op vrijwel iedere pagina een van zijn foto’s.
Bestellen
Tekst: Thomas Buchsteiner
Hatje Cantz, 18×23,5 cm, 192 blz., gebonden
Engels- en Duitstalig, ISBN 9783775727044